Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Το πιστόλι στον κρόταφο της χώρας…


3η αύξηση στους συντελεστές
του Φ.Π.Α μέσα σε 9 μήνε
ς!!

Πριν από λίγο καιρό (όχι περισσότερο από 10 μήνες δηλαδή) ακούγαμε για “πιστόλια στα τραπέζια”, για “τελευταίες ευκαιρίες”, για “ανηφορικούς δρόμους” που θα έπρεπε να πάρουμε για να βγούμε από την κρίση. Λίγο αργότερα ακούσαμε ότι “μαζί τα φάγαμε”.
Και τώρα ακούμε για έναν προϋπολογισμό που θα στείλει τη χώρα στα τάρταρα, το λιγότερο 50 χρόνια πίσω σε κάθε της τομέα. Υγεία, παιδεία, επενδύσεις σε υποδομές, ακρίβεια. Αλλά κυρίως θα την στείλει πίσω 50 – και βάλε – χρόνια στον τομέα του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της.

Από την πρώτη του νέου έτους….
…είναι απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον συντελεστή ΦΠΑ από 11% που είναι σήμερα στο 13% από την 1η Ιανουαρίου 2011 και, αντιστοίχως, από το 5,5% στο 6,5% για τα προϊόντα που είναι στο 50% του χαμηλού συντελεστή, με δύο σημαντικές εξαιρέσεις: μειώνεται από το σημερινό 11% στο 6,5% ο ΦΠΑ σε όλα τα φάρμακα και το ίδιο θα ισχύσει για τα καταλύματα, τα ξενοδοχεία και όλες τις υπηρεσίες που αφορούν τη διανυκτέρευση. Από την αύξηση του ΦΠΑ στο 13% αναμένεται να επηρεαστούν μια σειρά προϊόντα πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες, οδηγώντας τα νοικοκυριά σε μέση πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση περίπου 150 ευρώ. Προϊόντα και υπηρεσίες που θα φορολογούνται από την 1η Ιανουαρίου με 13% είναι το γάλα, το κρέας, τα αβγά, το λάδι, το νερό, το ηλεκτρικό, το φυσικό αέριο, οι ανακαινίσεις κατοικιών, οι μεταφορές κτλ.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί από τον Οκτώβριο του 2011 στην εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης με στόχο να εισπράξει περίπου 600 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ανακοινώνει ότι θα χορηγήσει επίδομα θέρμανσης με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρω. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο αριθμός των πολιτών που θα καταφέρουν να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης θα είναι πολύ λιγότερος σε σύγκριση με ό,τι ισχύει σήμερα, όπου το κάθε νοικοκυριό προμηθεύεται το πετρέλαιο θέρμανσης με χαμηλή φορολογία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση ετήσια κατανάλωση ανά νοικοκυριό είναι περίπου 1.500 λίτρο πετρελαίου θέρμανσης. Με την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο το πρόσθετο κόστος θα είναι περίπου 900 ευρώ.