Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Τα… μέτρα της Πορτογαλίας παίρνουν ήδη οι αναλυτές Πηγή:www.capital.gr

το κείμενο δημοσιεύεται στο Capital.gr

Το σχέδιο της Ιρλανδίας να αναζητήσει διάσωση από την Ευρώπη, ρισκάρει να κλιμακώσει αντί να κατευνάσει τις ανησυχίες για την κρατική κρίση χρέους, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις χώρες της Νότιας Ευρώπης με υψηλό έλλειμμα, με κύρια την Πορτογαλία.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, η απόφαση της Ιρλανδίας να αιτηθεί επείγουσας βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν έκανε και πολλά ώστε να αντιστρέψει την ανοδική πορεία στο κόστος δανεισμού.
Παρά το ότι…
…οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι η διάσωση της Ιρλανδίας θα σταματήσει την εξάπλωση του προβλήματος στην περιοχή της ευρωζώνης, οι επενδυτές στρέφουν ήδη την προσοχή τους στην Πορτογαλία, η οποία δεν έχει μειώσει τις δαπάνες και έχει σχεδόν μηδενική ανάπτυξη, εδώ και μια δεκαετία.

Μια διάσωση της Πορτογαλίας αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις προς τη γείτονα Ισπανία, η οποία έχει υψηλό έλλειμμα, και της οποίας το ΑΕΠ είναι το διπλάσιο του αντίστοιχου μεγέθους των Πορτογαλίας, Ελλάδας και Ιρλανδίας μαζί. «Μετά από την Πορτογαλία, η επόμενη ερώτηση θα αφορά στην Ισπανία και στην Ιταλία, και μετά στη Γαλλία, και ύστερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επισημαίνει ο Antonio Garcia Pascual, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital για τη Νότια Ευρώπη. «Η Ισπανία είναι κάπως μεγάλη για να διασωθεί, το μέγεθος μιας τέτοιας διάσωσης απαιτεί τη χρήση όλων των διαθέσιμων κεφαλαίων, και μετά, έχεις και την Ιταλία, σε μια κατάσταση μετάδοσης που το ευρώ τίθεται από μόνο του σε αμφισβήτηση», δηλώνει ο Pascual.

Το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι η Ισπανία σε διάστημα τριών ετών πρέπει να αποπληρώσει 150 δισ. ευρώ, συν το κόστος που προκύπτει από την χρηματοδότηση του τρίτου μεγαλύτερου ελλείμματος του προϋπολογισμού, στην ευρωζώνη. Μια διάσωση της Ισπανίας, θα «στράγγιζε» στην κυριολεξία τον μηχανισμό των 750 δισ. ευρώ της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αντίστοιχο ρίσκο μετάδοσης διαβλέπει για την Πορτογαλία και ο Ralph Solveen, οικονομολόγος της Commerzbank, τονίζοντας πως η χώρα θα ακολουθήσει την Ιρλανδία σε διάσωση από την ΕΕ. «Έχουν προβλήματα στην προσπάθεια να ανταποκριθούν στο στόχο για το έλλειμμα φέτος, έχουν μεγάλα δομικά προβλήματα και για αυτό θα παραμείνουν στο επίκεντρο της αγοράς», τονίζει ο Solveen.
Το χρέος της Πορτογαλίας ανέρχεται στο 76% του ΑΕΠ της, σε σχέση με το 53% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για την Ισπανία, το 66% για την Ιρλανδία και το 116% για την Ιταλία (πέρυσι). «Είναι αναπόφευκτο ότι η Πορτογαλία θα ζητήσει βοήθεια», δηλώσει ο Stuart Thomsion, αναλυτής της Ignis Asset Management, η οποία διαχειρίζεται 110 δισ. δολάρια. Ακόμη, η Royal Bank of Canada Europe, δηλώνει πως αναμένει η Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια, «το αργότερο» μέχρι το α΄ τρίμηνο του 2011.

Πηγή:www.capital.gr