Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΠΩΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


Και πριν …κλειστούμε στο παραβάν για να επιλέξουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

  • στο πρώτο τμήμα του ψηφοδελτίου θα βρούμε τα ονόματα των υποψηφίων που θα πάνε στο δημοτικό συμβούλιο και προέρχονται από το δήμο στον οποίο ψηφίζουμε σήμερα. Στο τμήμα αυτό θα βάλουμε έως και 3 (τρεις) σταυρούς προτίμησης.
  • στο δεύτερο τμήμα του ψηφοδελτίου θα βρούμε τα ονόματα των υποψηφίων που θα πάνε στο δημοτικό συμβούλιο και προέρχονται από κάποιον από τους άλλους 3 σημερινούς δήμους που θα σχηματίσουν το νέο δήμο. Στο τμήμα αυτό θα βάλουμε έως και 1 (έναν) σταυρό προτίμησης.
  • στο τρίτο τμήμα του ψηφοδελτίου θα βρούμε τα ονόματα των υποψηφίων που θα πάνε στο τοπικό συμβούλιο (στο συμβούλιο του χωριού μας δηλαδή). Τώρα (και εδώ είναι η διαφορά): η Αλεξάνδρεια, το Πλατύ, η Μελίκη και η Κορυφή χαρακτηρίζονται ως “δημοτικές κοινότητες” επειδή έχουν πάνω από 2.000 κατοίκους. Όλα τα υπόλοιπα χωριά χαρακτηρίζονται ως “τοπικές κοινότητες”. Στις δημοτικές κοινότητες βάζουμε έως και 2 (δυο) σταυρούς προτίμησης ενώ στις τοπικές κοινότητες βάζουμε έως και 1 (έναν) σταυρό προτίμησης.
Η εκφράσεις “…έως και 3”, “…έως και 2” και “…έως και 1 σταυρό” σημαίνουν πως μπορούμε να βάλουμε 3 (ή λιγότερους), 2 (ή μόνο έναν), ή 1 (ή κανέναν) σταυρό αντίστοιχα.
Τώρα, αν δε σας αρέσει κανείς υποψήφιος δε βάζετε κανέναν σταυρό και το ψηφοδέλτιο απλά προσμετράται στον συνδυασμό.

Επίσης, το άρθρο 27 παρ. 4 είναι ξεκάθαρο, αν βάλετε περισσότερους σταυρούς προτίμησης: “….Σε Δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, ψηφοδέλτιο που φέρει περισσότερους από τους επιτρεπόμενους σταυρούς προτίμησης σε κάποιο μέρος του είναι έγκυρο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης για την κατάταξη των υποψηφίων του μέρους αυτού.” Τέλος, στην αμέσως επόμενη παράγραφο αναφέρεται πως ο σταυρός “…σημειώνεται με στυλογράφο μαύρης ή κυανής απόχρωσης” και αν γραφεί με άλλο χρώμα ο σταυρός θεωρείται πως δεν έχει γραφεί ποτέ και η εγκυρότητα του ψηφοδελτίου ερευνάται.