Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πως θα το κάνουμε όμως; Εκεί είναι το …ζουμί!

Πήραμε φόρα και μιλάμε για την ΑΟΖ (την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) που μπορεί να αναπτύξει η χώρα μας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο γενικότερα.
Με απλά λόγια: είναι πολύ “καλύτερη” από την όποια υφαλοκρηπίδα, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση. Μας προσδίδει άλλες δυνατότητες, μας δίδει θαλάσσια σύνορα ακόμη και με τη Λιβύη, περιορίζει την Τουρκία σε ένα απειροελάχιστο τμήμα του Αιγαίου και περικλείει μέσα της όλες τις περιοχές που πιθανότατα υπάρχει πετρέλαιο.
Είχαμε ασχοληθεί και παλιότερα στην “Περισκόπηση” με το θέμα της ΑΟΖ, δείτε ΕΔΩ. Μπείτε, υπάρχει και link για να δείτε αναλυτικά τι διάολο είναι αυτή η ΑΟΖ σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Το ζήτημα είναι κατά πόσο είναι διατεθειμένη η ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει το θέμα μόνη της (ανακήρυξη ΑΟΖ), μέχρι ποιο σημείο θέλει να το φτάσει. και φυσικά με ποιους θέλει να το διαχειριστεί. Γιατί όπως βλέπετε και στο γράφημα στα δεξιά – με βάση αυτά που είναι ευρύτερα γνωστά – τεχνικά υπάρχει δυνατότητα άντλησης με διάφορους τρόπους και σε μεγάλο βάθος.

Δηλαδή, μπορούμε! Το ζήτημα είναι αν θέλουμε.
Και ίσως να μη μας βγάλει από την “κρίση” η εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου και της Μεσογείου, όμως θα πάρουμε μια τεράστια, μια πολύ βαθιά οικονομική ανάσα!!