Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Καλημέρα, φραπέ μόνο ή και κάτι άλλο;

Καλημέρα!
Μια ακόμη μέρα ξεκινά. Τι τσιμπήσατε όμως πριν βγείτε στον πηγαιμό για το γραφείο, το χωράφι, το μαγαζί, τη δουλειά σας τέλος πάντων; Τίποτε; Φυσιολογικό το κόβω, αφού δεν είμαστε από αυτούς που τρώνε το πρωϊνό τους (υπό την έννοια που μας παρουσιάζεται στα χολυγουντιανά έργα και που πάνε να μας περάσουν ως την μόνη σωστή).
Ένα γαλατάκι στο δρόμο, μια φραπεδιά σε πλαστικό και καμιά μπουγάτσα ή τυρόπιτα στο χέρι και στα γρήγορα. Αυτά.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, όσο ακόμη μπορούμε να την αντέξουμε οικονομικά. Το πραγματικό ελληνικό πρωϊνό. Όπως αναφέρει….

… στην εφημερίδα “Τα Νέα”, ο σεφ Γιώργος Βενιέρης «Μπορούµε να προτείνουµε ελληνικά εδέσµατα και να καθιερώσουµε το greek breakfast όπως καθιερώσαµε τον µουσακά, τη χωριάτικη σαλάτα και το τζατζίκι ως γαστρονοµικούς µας πρεσβευτές!»

Ένας άλλος συνάδελφός του που µετέχει στην προσπάθεια, ο σεφ κ. Αλέξανδρος Καρδάσης, τονίζει: «Εχουµε συνηθίσει το αγγλικό πρωινό µε τα τηγανητά αυγά και το µπέικον ενώ έχουµε τη δική µας στραπατσάδα, τον καγιανά και έναν σωρό ελληνικά τυριά πολύ πιο γευστικά από το γκούντα που σερβίρουν τα περισσότερα ξενοδοχεία στο πρωινό τους. Μπορούµε στο ελληνικό πρωινό να φτιάξουµε αυγά µε τυρί, φέτα και ντοµάτα, σπανακόπιτα µε χωριάτικο φύλλο, να προσφέρουµε ξινόγαλα, ελιές και απάκι ή σύγκλινο αντί για µπέικον».

Οι διατροφολόγοι συµφωνούν ότι το ελληνικό πρωινό υπερέχει σε διατροφική αξία. Οπως λέει ο διατροφολόγος – κλινικός διαιτολόγος Χάρης Δηµοσθενόπουλος, το αγγλικό πρωινό έχει θετικά στοιχεία, είναι πλούσιο σε ενέργεια, αλλά είναι εξίσου πλούσιο σε χοληστερόλη, αλάτι και ζάχαρη.

«Σε όλον τον κόσµο γίνεται µια στροφή προς την υγιεινή διατροφή και το ελαιόλαδο, η ντοµάτα, το ξινόγαλο και τα ελληνικά τυριά και αλλαντικά µαζί µε το µέλι είναι πολύ πιο θρεπτικά και υγιεινά από τις ξένες προτάσεις πρωινού µε λουκάνικα, µπέικον και κρουασάν», λέει ο σεφ Αλ. Καρδάσης.

«Τα παραδοσιακά µας τρόφιµα, όπως ο τραχανάς, είναι γεµάτα σύνθετους υδατάνθρακες. Μπορούµε να σερβίρουµε γλυκό τραχανά µε γάλα ή και ξινό µε παξιµάδια και ντοµάτα και να χρησιµοποιήσουµε τη φαντασία µας πάνω στην παράδοση φτιάχνοντας για παράδειγµα ρυζόγαλο µε µαστίχα αντί για βανίλια», λέει ο κ. Βενιέρης.
Το ελαιόλαδο, το µέλι, τα ψωµιά ολικής άλεσης, οι µαρµελάδες φρούτων,
όλα αυτά είναι απείρως καλύτερα για την υγεία από µια πιατέλα γεµάτη µπέικον, αυγά, λουκάνικα και άσπρο ψωµί, τονίζει και ο σεφ κ. Γιώργος Ηλιού. «Ταχίνι, µέλι, γιαούρτι, τυριά, παξιµάδια, ελαιόλαδο, ελιές και ντοµάτες µπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν τη συνηθισµένη εικόνα του αγγλικού πρωινού που είναι πανοµοιότυπη στα περισσότερα ξενοδοχεία», προσθέτει.
Ωστόσο, όλοι όσοι µετέχουν στην προσπάθεια για την καθιέρωση του ελληνικού πρωινού, παραδέχονται ότι οι δυσκολίες είναι µεγάλες.