Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Blogs και υποψήφιοι


Καλή η σημερινή ανάρτηση της “Λαϊκούρας”.
Βάζει κάποια πράγματα στη
θέση τους, ως προς την προβολή των υποψηφίων δημάρχων, συμβούλων, συνδυασμών από τα blogs, απευθυνόμενη σε κάποια εφημερίδα (αλήθεια, ποιά;).

Στο κάτω-κάτω τα blogs είναι blogs (web logs, δείτε ΕΔΩ) και όχι ΜΜΕ. Άρα δεν εμπίπτουν στο νόμο περί προβολής των υποψηφίων. Πρόκειται περί “δημοσιογραφίας των πολιτών” όπως ορίστηκε από τον Dan Gillmor (δείτε ΕΔΩ). Η οποία αν είναι και στο μέτρο του δυνατού αντικειμενική και παρουσιάζει τα γεγονότα με τη ματιά του συντάκτη είναι έτη φωτός καλύτερη από την “ανεξάρτητη” δημοσιογραφία κάποιων επαγγελματιών. Και στο κάτω-κάτω, αν θέλω να κάνω γνωστή την υποψηφιότητα 2-3 φίλων μέσα από το blog θα το κάνω!!
Αλλού θα φανεί η αξιοπιστία μου: στα γραφόμενά μου και στην αποδοχή από το ιντερνετικό αναγνωστικό κοινό (φυσικά παίζει και
η πολυπόθητη για πολλούς “επισκεψιμότητα”, αλλά προσωπικά είναι κάτι που δε με απασχολεί, απλά ώρες-ώρες την ελέγχω για να ξέρω που βαδίζω).
Διαβάστε την ανάρτηση της “Λαϊκούρας” ΕΔΩ

Και σε όποιον αρέσει…

3 απαντησεις στο “Blogs και υποψήφιοι”

Δύσκολος ο διαχωρισμός μεταξύ blog και ιστοσελίδας όντως, όμως ο νόμος είναι ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ. Και για κάποιους που βιάζονται αντιγράφω από την Εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ αρ.21 (αρ.πρωτ. 50070) της 3ης Σεπτ. 2010

ΔΑΠΑΝΕΣ: Δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων είναι τα ποσά που δαπανώνται για την προετοιμασία, τις ανάγκες και τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα.
Στις εκλογικές δαπάνες, θα πρέπει να συνυπολογίζονται ακόμη και οι παροχές και διευκολύνσεις των συνδυασμών και των υποψηφίων, οι οποίες αποτιμώνται σε χρήμα.
Σε αυτή την κατηγορία της έμμεσης οικονομικής ενίσχυσης, συμπεριλαμβάνεται η διάθεση ή παραχώρηση δωρεάν ή με μειωμένο αντάλλαγμα αγαθών ή υπηρεσιών που αφορούν π.χ τη χρήση από τους συνδυασμούς ακινήτων ως εκλογικών κέντρων, την έκδοση φυλλαδίων και τα ταχυδρομικά τέλη για την αποστολή τους, την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων στον τύπο, στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, σε διαδικτυακούς τόπους κ.ο.κ. Για τον καθορισμό των κατηγοριών των παροχών και διευκολύνσεων και για κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, θα εκδοθεί κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, η οποία και θα σας κοινοποιηθεί.

Άλλως ειπείν, δεν μιλάμε για παροχή υπηρεσίας αλλά ίσως για διευκόλυνση (αυτό το ξεκαθαρίζει νομικός, όχι εγώ). Επίσης ο νόμος 3870/2010 στο άρθρο 3 απαγορεύει τη χρηματοδότηση και κάθε είδους παροχή προς περιφερειακος συμβούλους κλπ κλπ από διαφόρους. Ειδικά δε στην παράγραφο 1β συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και ιδιοκτήτες διαδικτυακών φορέων. Μακάρι να ήμουν ο ιδιοκτήτης του φορέα που έχει κατωχυρώσει το domain “blogspot.com”!!

Όσο για το πρόστιμο; ΑΝ βρεθεί κάποιος blogger ένοχος – πράγμα απίθανο αφού πρόκειται για ιστολόγιο και όχι ιστοτόπο του οποίου είναι ο ιδιοκτήτης – τότε το πρόστιμο για αυτόν καθορίζεται από Επιτροπή ελέγχου δαπανών (άρθρο 16, παρ. βi).

Φυσικά όλα τα παραπάνω δε σημαίνουν πως ένας blogger μπορεί να γράφει ότι του γουστάρει, να βρίζει, να λασπολογεί. Άλλωστε αυτή είναι μια διατεταγμένη υπηρεσία την οποία πολλές φορές αναλαμβάνουν (και ευχαρίστως μάλιστα) αυτοί που μπορούν και κόβουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών!!

Αν διαβάσεις προσεκτικά το νόμο για τις εκλογικές δαπάνες, θα δεις ότι μιλά για ιστοσελίδες (όχι για ΜΜΕ) χωρίς να ξεχωρίζει αν πρόκειται για κλασικές ιστοσελίδες ή blog. Οπότε φίλε μου, μην βρεθείς σε καμιά “καραμπόλα” υποψηφίων (κι εσύ κι ο Λαικούρας και όποιος ιντερνετικός δεν έχει κόψει τιμολόγια) που θα πέσουν στα δικαστήρια για εκλογικές δαπάνες. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 50.000 ευρώ και πάνω. Εσύ μετά πάνε στο δικαστήριο και πες εγώ προέβαλα τους φίλους μου και προσπάθησε να αποδείξεις ότι δεν είσαι “ελέφαντας”. ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.