Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Συνάντηση ΛΑ.Σ.Ρ. με εργαζόμενους στο "Βοήθεια στο σπίτι"

Αλευράς (προς εργαζομένους): “Δυστυχώς για εσάς είστε μέσω ΑΣΕΠ και δεν είστε τα ρουσφέτια κάποιων Δημάρχων… ..σας διαβεβαιώνω ότι θα αγωνισθούμε να συνεχίσουμε την λειτουργία των δομών “Βοήθεια στο Σπίτι”, που υπηρετούν τους συμπολίτες μας”

Αντιπροσωπεία εργαζομένων του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” συναντήθηκε, το απόγευμα της Κυριακής 10 Οκτωβρίου, με τον υποψήφιο δήμαρχο Αλεξάνδρειας Χρήστο Αλευρά και υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού “ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙΟΥ”, ζητώντας την υποστήριξή των αιτημάτων τους.
Ο κοινωνικός λειτουργός Στέλιος Ροφίτης τόνισε μεταξύ άλλων «Αυτή την στιγμή χιλιάδες εργαζόμενοι του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” απ’ όλη τη χώρα βρισκόμαστε κυριολεκτικά “στον αέρα”. Έπειτα από 8 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος στους δήμους, η Πολιτεία αδυνατεί να δώσει μία σαφή απάντηση για το εάν και με ποιον τρόπο θα συνεχιστεί η λειτουργία του.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που κατά γενική ομολογία είναι πολύ επιτυχημένος θεσμός αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής, προσφέροντας τεράστια βοήθεια σε ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες στο δικό τους χώρο. Παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, βοήθεια στην καθαριότητα του σπιτιού και στην ατομική υγιεινή.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αλεξάνδρειας Χρήστος Αλευράς,τοποθετήθηκε στο πρόβλημα, δηλώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:


…Η Τοπική Διοίκηση με την «αποκέντρωση» του «Καλλικράτη» αναλαμβάνει πλέον το ρόλο διαχειριστή της ακραίας φτώχειας, των προβλημάτων των πιο εξαθλιωμένων τμημάτων του πληθυσμού που τα ονομάζουν «ευπαθείς ομάδες», των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση και γενικότερα την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η Τοπική Διοίκηση ακόμη καλείται να συμβάλλει στην προσπάθεια να υποβιβαστούν οι λαϊκές ανάγκες για υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας στο επίπεδο του φτωχοκομείου. Τα «κοινωνικά» φαρμακεία και παντοπωλεία είναι ένα δείγμα αυτής της «φιλανθρωπίας». Αυτό είναι το περιεχόμενο του «κράτους πρόνοιας» που καλείται να υπηρετήσει η Τοπική Διοίκηση.

Υπάρχει, ήδη, εμπειρία από τις επιπτώσεις της μεταφοράς κρατικών αρμοδιοτήτων που αφορούν την Υγεία – Πρόνοια στην Τοπική Διοίκηση. Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΝ έχουν αναπτύξει στους δήμους, προνοιακά προγράμματα και υπηρεσίες (βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο Σπίτι κ.λπ.), όπου κυριαρχούν:

η επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών με τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, ακατάλληλα κτίρια, ελλιπές, απλήρωτο και με ελαστικές σχέσεις εργασίας επιστημονικό και λοιπό προσωπικό.

ημερομηνία λήξης στα προγράμματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και αυτούς που αξιοποιούν τις υπηρεσίες αυτών των προγραμμάτων.

περιορισμένος αριθμός ανθρώπων που ωφελούνται από αυτά.

αποσπασματικότητα και υποβάθμιση των υπηρεσιών, κατακερματισμός και διαφοροποίηση ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες κάθε δήμου, ανάλογα με τις χορηγίες που καταφέρνουν να αποσπάσουν από εταιρείες.

Υποβιβασμός των παρεμβάσεων στην Υγεία – Πρόνοια σε διαδικασίες «παροχής συμβουλών» και ενημέρωσης, καλλιεργώντας ταυτόχρονα τη λογική της ατομικής ευθύνης.

Η κάλυψη των αναγκών υγείας των δημοτών, απαιτεί την ενιαία λειτουργία των τριών επιπέδων της Υγείας (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια). Την ανάπτυξη, δηλαδή, των υπηρεσιών και υποδομών ως ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια της φροντίδας υγείας (πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση) που γίνεται και στα τρία επίπεδα και η ενιαία ποιότητα και όχι η κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τις επιχειρησιακές – οικονομικές δυνατότητες των δήμων και περιφερειών και το εισόδημα των ασθενών.

Ιδιαίτερα, δε, τα ζητήματα της δημόσιας υγείας, π.χ. ατμοσφαιρική ρύπανση, μόλυνση νερού κ.λπ., δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από κάθε δήμο χωριστά ή ακόμη και από ομάδα δήμων. Η προστασία της δημόσιας υγείας, κυρία στο επίπεδο της πρόληψης, είναι αναποτελεσματική, όταν δεν αφορά συλλογικά μέτρα που εφαρμόζονται ενιαία για όλους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ο χαρακτήρας του συστήματος Υγείας – Πρόνοιας είναι ενιαίος, αποκλειστικά δημόσιος και η ανάπτυξή του έχει σαν κριτήριο τη δωρεάν ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Δυστυχώς ο νέος νόμος των προσλήψεων δίνει προβάδισμα στους ανέργους για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που θα γίνουν για το νέο έκτακτο προσωπικό (όπως ανέφερε ο κος Ραγκούσης). Με απλά λόγια οι υπάρχοντες εργαζόμενοι παραμένουν μόνο εφόσον η Ε.Ε. συναινέσει για συνέχιση της χρηματοδότησης και από την ίδια.

Δυστυχώς για εσάς τόνισε ο Χρ. Αλευράς, είστε μέσω ΑΣΕΠ και δεν είστε τα ρουσφέτια κάποιων Δημάρχων.

Γιαυτό ίσως δεν δέχτηκαν την απευθείας μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου του υπάρχοντος προσωπικού σε αορίστου με πρόφαση την απαγόρευση του Συντάγματος. Γιαυτό ίσως αρνήθηκαν κατηγορηματικά, δήθεν λόγω του ΔΝΤ, να γίνουν οι εργαζόμενοι μόνιμοι.

Από την πλευρά μας, σας διαβεβαιώνω ότι θα αγωνισθούμε να συνεχίσουμε την λειτουργία των δομών “Βοήθεια στο Σπίτι”, που υπηρετούν τους συμπολίτες μας, μετατρέποντας τις συμβάσεις των εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου μετά από 8 χρόνια αδιάλειπτης και συνεχούς προσφοράς”.