Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πόθεν; Έτσι!


Μετά τη χθεσινοβραδυνή ανάρτηση για τον μαγικό αριθμό “15.751” και το ενδιαφέρον για το …πόθεν (αλλά και την υπόσχεσή μου, επίσης για το πόθεν), πρέπει να αναρτήσω το σκεπτικό που με οδήγησε σε αυτό το νούμερο. Γνώμη μου πως περίπου κοντά σε αυτόν τον αριθμό ψηφοδελτίων θα κριθεί η εκλογή από την πρώτη Κυριακή. Λίγο επάνω – λίγο κάτω, κάπου εκεί.

Ξαναγράφω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών πως πρόκειται για υπολογισμό καθαρό, χωρίς “παραμέτρους” και εξαιρετικά απλοϊκό. Γι’ αυτό μπορεί και να απέχει και από την πραγματικότητα. Αλλά η “Περισκόπηση” θέλει να σκέφτεται απλά (αν θέλει μπορεί να σκεφτεί και άκρως επιστημονικά, αλλά το αποφεύγει συνειδητά). Ο υπολογισμός αυτός έχει μια ιδιαιτερότητα: δε βασίζεται σε δημοσκοπήσεις για το αν κάποιος θα πάει να ψηφίσει ή σε συζητήσεις με υποψηφίους για το …κλίμα και την αποδοχή που έχουν οι εκλογές ως διαδικασία μεταξύ των ψηφοφόρων. Εδράζεται στο επίσημο ποσοστό αποχής κατά τις δημοτικές εκλογές του 2006.
Πάντως κάθε άλλος υπολογισμός (ακόμη και …επιστημονικά τεκμηριωμένος) δεκτός προς δημοσίευση.
Έχουμε και λέμε:

με βάση τους εκλογικούς καταλόγους του 2010 (δ’ αναθεώρηση) στον καλλικράτειο δήμο Αλεξάνδρειας οι εκλογείς είναι συνολικά 43.241 άτομα.
Ρίχνοντας μια ματιά στην αποχή που υπήρξε κατά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές στους τέσσερις υφιστάμενους δήμους βλέπουμε πως ο μέσος όρος – στρογγυλοποιημένα – έφτασε το 22,15% (για την ιστορία, μεγαλύτερη αποχή υπήρξε στο δήμο Αντιγονιδών με ποσοστό που έφτασε το 23,54% – 1 στους 4 δεν πήγε να ψηφίσει!!).
Θεωρώντας τα παραπάνω και

  • επειδή βάση απόφασης του Α.Π. του 2009 τα λευκά οριστικά ΔΕΝ προσμετρούνται στα έγκυρα,
  • επειδή τα άκυρα λόγω της μορφής του ψηφοδελτίου θα είναι πολλά και
  • επειδή το κόβω πως θα υπάρξει και μια ψιλοάνοδος της αποχής,

ας υποθέσουμε πως αυτό το 22,15% θα ανέβει κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα γίνει 27,15%.
Άρα καταλήγουμε (μπακαλίστικα πάντοτε) στον αριθμό αυτών που θα προσμετρηθούν ως έγκυρα και θα βγάλουν δήμαρχο: 31.501 ψηφοδέλτια. Για να πιάσει το 50%+1 πόσα θέλει ο επόμενος δήμαρχος; 15.751

Άντε καλορίζικος!