Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ο αμετανόητος και ο οικονομολόγος


Νίκος Βέττας (οικονομολόγος):

“Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει, στο μέλλον δεν θα περνάμε τόσο ευχάριστα όσο τώρα. Μέχρι τώρα έγιναν τα εύκολα (αυξήσεις φόρων, κάθετη μείωση μισθών κλπ). Όσοι μιλάνε για ανάπτυξη με χαλαρή δημοσιονομική πολιτική κάνουν μεγάλο λάθος.

Η νέα γενιά δεν έχει διέξοδο (και από οικονομικής άποψης) γιατί
η οικονομία μας δεν έχει δυναμική”.

Ρε πως γίνεται καμιά φορά! Τη μια μέρα τρελαίνεσαι διαβάζοντας μακροσκελή άρθρα πρώην πρωθυπουργών που επιμένουν να υπερασπίζονται τα τραγικά τους λάθη και την αμέσως επόμενη (δηλαδή σήμερα) ακούς μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις Έλληνα οικονομολόγου που έγιναν ποτέ στην ελληνική τηλεόραση – αφού αρχίζω να απορώ πως τον άφησαν στον “αέρα” να ολοκληρώσει.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι εις εκ των “νεκροθαφτών” της ελληνικής οικονομίας, ο Σημίτης. Φαγώθηκε να μας βάλει στο ευρώ, να εκσυγχρονίσει τη χώρα. Και αυτά ήταν τα ελάχιστα. Η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου έγινε επί των ημερών του, μέσω του Χρηματιστηρίου (καλά να πάθουμε και εμείς, που θέλαμε να γίνουμε μπρούκληδες μέσα σε 2 μήνες). Και το χθεσινό άρθρο του στην εφημερίδα “Τα νέα” είναι για να το βάλεις σε κάδρο!!! Να το βλέπεις και να το χαίρεσαι! Αμετανόητος ο πρώην.
Φυσικά υπάρχει και ο άλλος πρώην (ο εν τη Ραφήνα προς στιγμήν αναπαυόμενος), που φέρει και αυτός τις ευθύνες του, λόγω συνεχούς και εγκληματικής για τη χώρα απραξίας. Αλλά τουλάχιστον αυτός μέχρι σήμερα δεν λέει κουβέντα, κάθεται ωσάν το σιωπηλό Βούδα και αναμένει να έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

Ο Έλληνας οικονομολόγος ονομάζεται Νίκος Βέττας. Εμφανίστηκε σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Mega (το αν τον άφησαν σημαίνει 2 πράγματα: ή θέλουν να μας προετοιμάσουν ή ο άνθρωπος ήταν εκτός ελέγχου και έλεγε αλήθειες).
Πάντως είπε, είπε, είπε, και τι δεν είπε!! Μεταξύ άλλων – από αυτά που πρόλαβα να σημειώσω – ανέφερε πως…
…”έγιναν πρωτοφανή πράγματα στην οικονομία πριν από το μνημόνιο … …η διευρυμένη ανισότητα στην κατανομή του πλούτου ήταν ένα από τα σημάδια της προβληματικής μας οικονομίας“. Δηλαδή, το θέμα “φώναζε” από μακριά και για να γίνουν άπαντες αρεστοί δεν έβγαζαν άχνα!

Πρότεινε ως μόνη λύση για τη σωτηρία της οικονομίας την ανάπτυξη με νέους όρους.
Τέλος – κατά τη γνώμη μου – έδωσε και μια έμμεση απάντηση σε Σημίτη και Πάγκαλο. Είπε ότι “το χρέος της χώρας μας είναι δημόσιο, όχι ιδιωτικό. Δεν χρωστάνε τα περισσότερα τα νοικοκυριά, όπως στην Ισπανία για παράδειγμα…“, άρα μαζί δεν τα φάγαμε σίγουρα! Όσο για το πολυδιαφημιζόμενο ευρώ και τη σταθερότητά του είπε το εξής απλό (που το λέμε εδώ και καιρό όλοι όσοι έχουμε δυο δράμια μυαλό και ξέρουμε και 2 πράγματα από οικονομικά), το οποίο δίδει μια σαφή απάντηση γιατί φτάσαμε έως εδώ: …νομίζαμε πως με πολιτικές αποφάσεις και χωρίς να στηριχθεί η παραγωγική βάση θα λύναμε τα προβλήματα.

**και κάτι για έναν φίλο που εμμένει πως το ευρώ μας έσωσε: δεν έσωσε εμάς, το κεφάλαιο έσωσε και τους Έλληνες τραπεζίτες. Εμάς μας έστειλε στο πυρ το εξώτερον, αφού δεν μπορείς να ανταγωνιστείς με το ίδιο νόμισμα τη Γερμανία, τη Γαλλία κλπ κλπ, ασκώντας πανομοιότυπη οικονομική πολιτική. Γιατί εμείς παράγουμε τουρισμό (που ξαφνικά έγινε πανάκριβος) και …ροδάκινα (αν και στην ουσία, ούτε αυτά παράγουμε πλέον). Οι άλλοι παράγουν BWM και προϊόντα βαριάς βιομηχανίας. Έλα μετά εσύ και ανταγωνίσου. Απλά πράγματα δηλαδή.