Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Επίσκεψη Νοτιοαφρικανού Επιχειρηματία στο Δήμο Πλατέος

Η επιτυχία του προγράμματος τηλεϊατρικής που υλοποιείται την τελευταία τριετία σε 17 δήμους της χώρας με τη συνεργασία του «Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ», του Ομίλου της Vodafone, του Ιατρικού Αθηνών και της εταιρείας Vidavo που ειδικεύεται στη διάθεση προϊόντων ηλεκτρονικής υγείας, έχει προκαλέσει ενδιαφέρον και πέραν των ελληνικών συνόρων, όπως στη μακρινή Νότιο Αφρική.

Ο δήμος Πλατέος είναι…
…ίσως το πιο πετυχημένο παράδειγμα δήμου στην Ελλάδα όσον αφορά την ανταπόκριση του τοπικού πληθυσμού στο πρόγραμμα τηλεϊατρικής. Από το καλοκαίρι του 2009, οπότε και ξεκίνησε ουσιαστικά η υλοποίηση του προγράμματος στο δήμο, μέχρι και σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 700 δημότες και κάτοικοι απ’ όλα τα τοπικά διαμερίσματα. Στην επίτευξη αυτού του σημαντικού ποσοστού συμμετοχής συνέβαλαν, οι δύο εκστρατείες ενημέρωσης του δήμου προς τους κατοίκους («δεκαήμερα δράσεων πρόληψης στην υγεία») και η προβολή τους από τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η υποστήριξη που παρείχαν οι ιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων και, κυρίως, ο ζήλος και η εργατικότητα των νοσηλευτριών του δήμου, της κ. Γιώτας Πουλουτζά και της κ. Δήμητρας Τσουρβαλούδη, που επωμίστηκαν το βάρος της διενέργειας των εξετάσεων και της αποστολής των βιολογικών σημάτων (μετρήσεων) στο Ιατρικό Αθηνών.
Με σκοπό την πρακτική επίδειξη του προγράμματος τηλεϊατρικής που εφαρμόζεται στο δήμο Πλατέος, ο κ. Alain Μ. Michel, πρόεδρος της εταιρείας Altys Technology, μιας από τις πλέον εξειδικευμένες της Νοτίου Αφρικής στον τομέα της εφαρμογής σύγχρονων τεχνολογιών, που ενδιαφέρεται να εφαρμόσει ανάλογο πρόγραμμα τηλεϊατρικής στο δήμο του Γιοχάνεσμπουργκ και σε άλλους δήμους της Νοτίου Αφρικής, συνοδευόμενος από τα στελέχη της εταιρείας Vidavo, κ. Βιβή Κατσούλη, κ. Αντώνη Κοκάλη και κ. Άννα Μιχαηλίδου, επισκέφθηκαν σήμερα το δημαρχείο Πλατέος όπου τους υποδέχθηκαν ο δήμαρχος κ. Φώτης Δημητριάδης και οι αντιδήμαρχοι, κ. Σάββας Ανδρονίδης και κ. Χαράλαμπος Καραμουρατίδης.
Ο κ. Michel ενημερώθηκε για τον τρόπο που υλοποιείται το πρόγραμμα τηλεϊατρικής στο δήμο Πλατέος και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι πολίτες από την εφαρμογή της τηλεματικής στην υγεία, όπως το συγκεκριμένο πρόγραμμα τηλεϊατρικής που αποτελεί πρωτοποριακή λύση για την από απόσταση διαχείριση της ιατρικής πληροφορίας και την εξατομικευμένη παρακολούθηση χρόνιων ασθενειών. Στη συνέχεια, στο χώρο του Περιφερειακού Ιατρείου Πλατέος έγινε πρακτική επίδειξη της χρήσης των φορητών συσκευών ιατρικής τηλεμετρίας, λήψη μετρήσεων από εξεταζόμενο και αποστολή τους στο Ιατρικό Αθηνών προκειμένου να γίνουν οι σχετικές ιατρικές γνωματεύσεις.