Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Η Περιφέρεια και η Ημαθία


Π
ήγα στον Μπόλαρη χθες. Να δω τι είναι, ποιος είναι, τι θα πει. “
Μια από τα ίδια“, σκέφτηκα με την λήξη της ομιλίας του. Ότι δηλαδή σκέφτηκα και όταν άκουσα προ ημερών τον Ψωμιάδη!

Νιός ήμουν και γερνάω, τα μαλλιά μου έπεσαν, σε λίγο θα ασπρίσουν και οι λίγες τρίχες που μου απέμειναν και που θυμίζουν το …ένδοξο παρελθόν, όμως πάλι τα ίδια που άκουγα όταν ήμουν νιός ακούω και φέτος. Σε περιφερειακό όμως επίπεδο, αναβαθμισμένα πράγματα και από τους δυο! Όχι νομαρχιακά πλέον αλλά περιφερειακά.
Πάλι άκουσα για το δρόμο από τη Βέροια στη Σκύδρα, πάλι άκουσα για το διοικητήριο και το δικαστικό μέγαρο της Βέροιας, πάλι για τις δυνατότητες του νομού Ημαθίας, για γεωθερμίες, για δυναμική αγροτική παραγωγή, για το αεροδρόμιο (που το βάζετε το αεροδρόμιο, μην το ξεχνάμε!!!).
Αναλυτικά προγράμματα δεν είδαμε, δεν τα ακούσαμε ακόμη (μην τους αδικήσουμε κιόλας). Μια πρώτη παρουσίαση από αμφοτέρους είχαμε. Αλλά με βάση την πρώτη αυτή παρουσίαση, έχει κανείς μας αμφιβολία πως θα κινηθούν σε κάτι το διαφορετικό από το παραπάνω μοτίβο;

Το 1/10 από αυτά που ακούμε τόσα χρόνια να γίνονταν κάθε 4 χρόνια, τώρα θα τα είχαν τελειώσει όλα αυτά και θα ψάχνανε να βρουνε έργο για να εξαγγείλουν (όλοι, μην ξεχνιώμαστε και μην παρεξηγηθούμε).

Πολύ τη φοβάμαι την περιφέρεια, είτε η διοίκηση της καταλήξει στον έναν ή στον άλλο.
Γιατί με τη Θεσσαλονίκη μέσα (χωρίς δηλαδή τη δημιουργία μια μητροπολιτικής “περιφέρειας” με μόνη μέσα τη Θεσσαλονίκη) – και με δεδομένο πως αμφότεροι καταδικάζουν “το κράτος των Αθηνών” κλπ κλπ – πολύ φοβάμαι πως η Ημαθία ίσως και να μείνει ακόμη πιο πίσω. Φοβάμαι μην τυχόν και από το αθηνοκεντρικό κράτος περάσουμε στην θεσσαλονικοκεντρική περιφέρεια. Μήπως και η Θεσσαλονίκη αντί να παρασύρει προς τα εμπρός και τους γύρω νομούς τελικά τους καταπιεί.

Γιατί – ας μη γελιόμαστε – η Ημαθία αργοπεθαίνει τα τελευταία χρόνια. Ήρθε και στο καπάκι η “κρίση” και βλέπουμε πλέον καθημερινά μαγαζιά να κλείνουν, αγρότες να ξηλώνουν άρον άρον τις φάρμες τους, να μένουν απλήρωτοι για κανά χρόνο, εργαζόμενους να απολύονται, εργοστάσια να κλείνουν ή να προσπαθούν να ενταχθούν στο άρθρο 99. Αυτή είναι η Ημαθία σήμερα!! Όλα τα άλλα προσωπικά τα ακούω βερεσέ, είναι στρογγυλέματα και ωραιοποίηση μιας κατάστασης που όσο πάει και χειροτερεύει.

Το σίγουρο είναι πως μέχρι και οι ίδιοι οι περιφερειάρχες να αντιληφθούν το μέγεθος των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων τους και να οργανωθούν κατάλληλα θα “χάσουμε” 3,5 χρόνια. Μακάρι να μείνουμε σε αυτά τα 3,5 “χαμένα” χρόνια και το 2014 να μπορέσουν όλοι οι γύρω νομοί να ακολουθήσουν την πόλη – πύλη των Βαλκανίων, που είναι καταδικασμένη να πετύχει και να αναπτυχθεί, στην πορεία που της αξίζει να έχει.