Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗ

ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Βέροια 16-9-2010

Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Ημαθίας (ΕΣΔΑ), αποφάσισε την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, την μεταφορά των απορριμμάτων του Νομού, στον ΧΤΑ Μαυροράχης, στη Θεσσαλονίκη. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

– Ποια απορρίμματα θα μεταφέρονται;

-Με τι μεταφορικά μέσα;

-Θα υπάρξουν σταθμοί φόρτωσης;

-Θα υπάρξει προσπάθεια μείωσης των απορριμμάτων με διαχείριση ανακύκλωσης;

Το σημαντικό είναι, το πρώτο ερώτημα. Σήμερα, κι ενώ λειτουργούν, έστω με απαράδεκτο τρόπο, χωματερές στους τρεις μεγάλους Δήμους της Ημαθίας, παντού στο Νομό, υπάρχουν δεκάδες χωματερές. Ακόμη κι εκεί που έγινε αποκατάσταση χωματερών με κόστος πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ΕΥΡΩ, δημιουργήθηκαν νέες χωματερές. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει από καμία Διοικητική αρχή, έλεγχος της διάθεσης των απορριμμάτων. Τώρα που ο χώρος τελικής διάθεσης είναι τόσο μακριά, είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Νομός θα γεμίσει μικρές χωματερές. Η φωτιά θα είναι ο τρόπος που θα «καθαρίζει» τον χώρο και πάλι από την αρχή. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από τους Δήμους, να ελέγξουν την ανεξέλεγκτη διάθεση.

Είναι γνωστό ότι, δεν λειτουργεί η πολυδιαφημισμένη ανακύκλωση. Τα ανακυκλώσιμα υλικά, επιστρέφουν μέχρι και σήμερα στην Ημαθία και θάβονται σε μεγάλα δέματα, στην Χωματερή στον Αλιάκμονα. Εννοείται ότι αυτή η τακτική, έχει πολύ μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, χωρίς διαδικασία ελέγχου της κατάστασης που θα ακολουθήσει, θα επιδεινώσει στο μέγιστο την εικόνα και το περιβάλλον στον Νομό Ημαθίας καθώς επίσης και το οικονομικό κόστος της διάθεσης που επιλέχθηκε από τον ΕΣΔΑ.

Με την ευκαιρία αυτή, να αναφερθούμε και στην τοξικολογική εξέταση των νεκρών ψαριών, στην Τάφρο 66 και τον Αλιάκμονα. Μας λέει λοιπόν η τοξικολογική εξέταση ότι, η αιτία της μαζικής θανάτωσης δεν ήταν αυτή, ούτε η άλλη. Μπορεί αιτίες να είναι πολλές άλλες. Δηλαδή μπορούμε να υποθέσουμε, μεταξύ των άλλων ότι, τα ψάρια αυτοκτόνησαν ομαδικά;

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ