Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ

Βγήκαν χθες τα αποτελέσματα για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Ψηλές βάσεις αλλού, πολύ χαμηλές αλλού. Ότι ακριβώς ανέμεναν αυτοί που ασχολούνται επαγγελματικά με το θέμα.

Συμπεράσματα δικά μου μετά από τη χθεσινή μέρα:
1) η παιδεία μας πάει κατά διαόλου, αφού κάθε υπουργός θέλει να αφήσει τη σφραγίδα του, πειραματιζόμενος στου κασίδη το κεφάλι. Στην προκείμενη περίπτωση ο “κασίδης” είναι το μέλλον της χώρας, αφού ανακοινώθηκε πως θα ισχύσει σε λίγα χρόνια νέο σύστημα εισαγωγής.
Προκόψαμε από τα μέχρι τώρα συστήματα (με τα οποία άλλο ήθελαν τα παιδιά και αλλού κατέληγαν), τώρα θα το ξαναλλάξουν! Λύση: μια και απλή. Ελεύθερη εισαγωγή σε κάθε σχολή και ξεσκαρτάρισμα μέσα στα πανεπιστήμια από τον πρώτο κιόλας χρόνο. Τουλάχιστον εκεί που σπούδασα εγώ, αυτό έκαναν.

2) η εικόνα που δίνουν σε όλους μας τα αποτελέσματα είναι πως η χώρα πάει να γίνει – αν δεν έγινε ήδη – μια χώρα που θα είναι πρωταθλήτρια στις υπηρεσίες.
Δείτε τις βάσεις σε σχολές που πραγματικά θα μπορούσαν να προσφέρουν στην εθνική μας οικονομία. Απαξιωμένες πλήρως είναι οι σχολές αυτές. Από ένα σύστημα το οποίο στην ουσία σου λέει πως πρέπει να γίνεις με το στανιό δικηγόρος, γιατρός κλπ κλπ.

Μετά, όταν με το καλό αποφοιτήσεις, θα βρεις και μια ωραία βουλευτίνα ή ένα μοντέλο, θα τη βγάλεις γκόμενα και θα φιγουράρετε παρεούλα σε πρωτοσέλιδα lifestyle περιοδικών. Που πας ρε καραμήτρο με τα πτυχία “βιομηχανικού σχεδιασμού” ή “γεωτεχνολογίας”; Ποιος lifestyle θα ασχοληθεί μαζί σου;
3) η νεολαία μας ανησυχεί για το μέλλον της. Πάει – κατόπιν και συμβουλών των γονέων και των φίλων – στα σίγουρα. Αστυνομίες, στρατιωτικές σχολές κ.α. Οι σχολές που οδηγούν στον ιδιωτικό τομέα (δηλαδή στην ουσιαστική ανάπτυξη) δεν έχουν πέραση.
Κρίμα, γιατί είμαστε λαός που μπορεί να κάνει από το τίποτε πολλά αλλά και να κάνει τα πολλά ένα τίποτε.

Στο σημείο 2 προσθέστε και κάτι ακόμη: με τέτοιες σχολές, σου ανοίγεται ο δρόμος μέχρι και για βουλευτής. Αν και τώρα με τον “Καλλικράτη”, πιο πολύ συμφέρει να γίνεις δήμαρχος ή περιφερειάρχης παρά βουλευτής!

(η εικόνες της ανάρτησης είναι από το σημερινό φύλλο της εφημερίδας “Έθνος”)