Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΜΕΓAΛΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ

Συνεχίζοντας τη χθεσινή ανάρτηση, δείτε παρακάτω και το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Πλατέος που σχετίζεται με τη χθεσινή συνάντηση για το σκουλήκι.

Δελτίο Τύπου

19.08.2010

ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΞ’ ΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ

Σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων στο δημαρχείο Πλατέος παρουσία του Καθηγητή Εντομολογίας του ΑΠΘ κ. Δ. Κωβαίου

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας και των ενεργειών του δημάρχου Πλατέος κ. Φώτη Δημητριάδη, για την ευαισθητοποίηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ, προκειμένου να μεριμνήσουν για την καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς βαμβακιού που βρίσκονται πλέον σε απόγνωση βλέποντας την τεράστια σε έκταση και ένταση καταστροφή που προξενεί φέτος στη βαμβακοκαλλιέργεια το πράσινο σκουλήκι, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19/8 στο δημαρχείο Πλατέος σύσκεψη αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, παρουσία του καθηγητή εντομολογίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δημήτρη Κωβαίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του δημάρχου Πλατέος, ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ημαθίας κ. Στάθης Γεωργιάδης, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Βέροιας κ. Νίκος Γεωργάκης (στην ευθύνη δικαιοδοσίας του οποίου ανήκουν οι νομοί Ημαθίας και Πέλλας), ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γρηγόρης Αλεξιάδης, ο διευθυντής Γεωργίας Γιαννιτσών κ. Θωμάς Καπάκογλου, ο προϊστάμενος του γραφείου φυτοπροστασίας της διεύθυνσης Γεωργίας Νομού Θεσσαλονίκης κ. Επαμεινώνδας Γαζής, και ο υπεύθυνος του γραφείου φυτοπροστασίας της διεύθυνσης Γεωργίας Ημαθίας κ. Κώστας Μπέης.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν να ενημερωθεί για το μέγεθος της καταστροφής ο προσκληθείς από τον δήμαρχο Πλατέος καθηγητής εντομολογίας του ΑΠΘ κ. Κωβαίος, προκειμένου να συντάξει σχετικό επιστημονικό πόρισμα για τα αίτια της φετινής, πρωτοφανούς, έξαρσης πληθυσμών του πράσινου σκουληκιού, που έχει λάβει πλέον διαστάσεις επιδημίας σε πολλές περιοχές βαμβακοκαλλιέργειας της Βόρειας Ελλάδας. Το πόρισμα του Πανεπιστημίου αναμένεται να αποσταλεί –μαζί τα πορίσματα των εκτιμήσεων που ήδη διενήργησαν την τελευταία εβδομάδα σε όλες της περιοχές βαμβακοκαλλιέργειας του νομού Ημαθίας οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ Βέροιας– στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στη διοίκηση του ΕΛΓΑ, για να προβούν έγκαιρα στη λήψη αποφάσεων ενίσχυσης του φετινού εισοδήματος των παραγωγών βαμβακιού, μέσω του μηχανισμού ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΛΓΑ, κατ’ εξαίρεση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου του Οργανισμού που δεν καλύπτει το συγκεκριμένο ζημιογόνο αίτιο.

Ο δήμαρχος Πλατέος κ. Φώτης Δημητριάδης, μιλώντας και με την ιδιότητα του γεωπόνου, με την γνώση και την εμπειρία που διαθέτει δεδομένου ότι υπηρέτησε επί 25ετία στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Αλεξάνδρειας, ενημέρωσε διεξοδικά τον κ. Κωβαίο για την έκταση των καταστροφών που προξένησε το πράσινο σκουλήκι στις βαμβακοκαλλιέργειες της περιοχής, αναφέρθηκε στην απόγνωση των βαμβακοπαραγωγών του δήμου Πλατέος, οι οποίοι -όπως είπε- παρά τα μεγάλα έξοδα, τους επανηλειμμένους ψεκασμούς και τις επισταμένες καλλιεργητικές φροντίδες που έκαναν από την αρχή της χρονιάς, βλέπουν πλέον τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι, από την σημαντικότατη μείωση έως και την εκμηδένιση της φετινής παραγωγής βαμβακιού. Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι εάν η Πολιτεία, δια του ΕΛΓΑ, δεν φροντίσει έγκαιρα να αποζημιώσει στο ακέραιο τους παραγωγούς για την ζημιές που υπέστησαν, τότε οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες για το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και θα πλήξει όλους τους κλάδους και τα επαγγέλματα της περιοχής, δεδομένου ότι η βαμβακοκαλλιέργεια αποφέρει το 75% περίπου του τοπικού γεωργικού εισοδήματος.

Ο δήμαρχος Πλατέος παρέδωσε στον καθηγητή κ. Κωβαίο όλα τα κλιματολογικά δεδομένα της περιοχής όπως καταγράφηκαν από τον Μετεωρολογικό Σταθμό Τρικάλων, για να αξιοποιηθούν στο επιστημονικό πόρισμα που θα συνταχθεί από το Πανεπιστήμιο και ζήτησε την συνδρομή και την υποστήριξη της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, που με τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις και την μεγάλη εμπειρία που διαθέτει, μπορεί να συμβάλει στην ενημέρωση και στην καθοδήγηση των αγροτών της περιοχής, με πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις καλλιέργειές τους. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Πλατέος «εμείς, με οποιαδήποτε ιδιότητα και να είμαστε στο μέλλον στον μεγάλο δήμο που δημιουργείται, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης είτε από τη θέση της συμπολίτευσης, θα μπορούμε ως αυτοδιοικητικοί να αναπτύξουμε μια διαρκή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης, παρακάμπτοντας το υπουργείο, γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι το υπουργείο αυτή τη στιγμή δεν ασχολείται με αυτά τα προβλήματα πέρα από τους παρεμβατικούς μηχανισμούς, την διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και το να παλέψει όσο το δυνατόν για την διατήρηση των κεκτημένων της σημερινής ΚΑΠ. Και θα αναλάβουμε εμείς, μέσω της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο, να δίνουμε λύσεις σε ανάλογα προβλήματα και με βάση τα επιστημονικά πορίσματα να υλοποιούμε τις προτάσεις σας προς όφελος των παραγωγών και της τοπικής οικονομίας».

Ο καθηγητής κ. Κωβαίος ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την πρόσκληση, αποδέχθηκε την πρόταση κοινής συνεργασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πανεπιστημίου που διατύπωσε ο δήμαρχος και τόνισε ότι το ενδιαφέρον του για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί με το πράσινο σκουλήκι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, διότι και ο ίδιος κατάγεται από την περιοχή. Σημείωσε ότι η φετινή έξαρση των πληθυσμών του πράσινου σκουληκιού και οι καταστροφές που δημιούργησε στη βαμβακοκαλλιέργεια έχουν συμβεί και στο παρελθόν, «για τελευταία φορά το 2003 όπως επίσης και στα έτη 1983, 1992 και 2000» όπως είπε. Αναφέρθηκε στις πιθανές αιτίες αυτών των εξάρσεων, οι οποίες σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, μπορεί να οφείλονται σε μία σειρά παραγόντων που μπορούν να δρουν συνεργικά, όπως η ανάπτυξη ανθεκτικών πληθυσμών του εντόμου μετά από αλόγιστη χρήση εντομοκτόνων που έχουν ως συνέπεια και την θανάτωση των φυσικών εχθρών του, καθώς και η επικράτηση ευνοϊκών συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας για την ανάπτυξη του εντόμου. Ο κ. Κωβαίος ζήτησε από τον δήμαρχο Πλατέος και τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Βέροιας να του χορηγήσουν ότι διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν καθώς και τα γενικά αποτελέσματα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές, ώστε να τα χρησιμοποιήσει για την σύνταξη του σχετικού επιστημονικού πορίσματος.

Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Βέροιας κ. Γεωργάκης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των αυτοψιών που ολοκλήρωσε η υπηρεσία του και σύμφωνα με τα οποία η ζημιά, κατά μέσο όρο, φτάνει ή και ξεπερνά ήδη το 60%, σημειώνοντας ότι μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη δεδομένου ότι οι καταστροφές που προξενεί το πράσινο σκουλήκι στα καρποφόρα όργανα του φυτού βρίσκονται σε εξέλιξη. Ζήτησε την συνδρομή του Πανεπιστημίου που, όπως είπε, μπορεί να συμβάλει στο έργο του ΕΛΓΑ. «Πρέπει να έχουμε ασφαλείς επιστημονικές διαγνώσεις για τα ζημιογόνα αίτια, γιατί πολλές φορές στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε τους παραγωγούς βγαίνουμε εκτεθειμένοι ως υπηρεσία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Αλεξιάδης, όντας βαμβακοκαλλιεργητής ο ίδιος, εξήρε την εύστοχη και ουσιαστική -όπως είπε- κίνηση του δημάρχου Πλατέος να προσεγγίσει το πρόβλημα επιστημονικά και πολιτικά ώστε με τεκμηριωμένα στοιχεία να ενημερωθεί το αρμόδιο υπουργείο και να ασκηθούν πιέσεις για να δώσει λύση στο φετινό πρόβλημα των βαμβακοπαραγωγών, που δεν περιορίζεται μόνο στην Κεντρική Μακεδονία (Ημαθία, Πέλλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη), αλλά και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως στον Έβρο. Όπως τόνισε ο κ. Αλεξιάδης «Η ΠΑΣΕΓΕΣ να είστε βέβαιοι ότι θα θέσει το πρόβλημα στην κ. υπουργό κατά τη συνάντηση που θα έχουμε μαζί της τις επόμενες μέρες και θα ζητήσουμε να υπάρξει πολιτική απόφαση ώστε να καλυφθεί η ζημιά με την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς βαμβακιού, με την διαδικασία της κατ’ εξαίρεση οικονομικής ενίσχυσης».

Από την πλευρά τους, ο διευθυντής Γεωργίας Γιαννιτσών κ. Θωμάς Καπάκογλου, ο υπεύθυνος του γραφείου φυτοπροστασίας της διεύθυνσης Γεωργίας Ημαθίας κ. Κώστας Μπέης και ο προϊστάμενος του γραφείου φυτοπροστασίας της διεύθυνσης Γεωργίας Νομού Θεσσαλονίκης κ. Επαμεινώνδας Γαζής, αναφέρθηκαν στην έκταση των ζημιών που παρατηρείται στις περιοχές βαμβακοκαλλιέργειας των τριών νομών ευθύνης τους. Ο κ. Γαζής ανέφερε επίσης ότι και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης έχει γίνει γνώστης του προβλήματος μετά την περιοδεία που έκανε στις βαμβακοπαραγωνικές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος από τον διευθυντή Γεωργίας κ. Κλήμη Γούναρη, τον βουλευτή Θεσσαλονίκης της ΝΔ κ. Σάββα Αναστασιάδη και εκπροσώπους των αγροτών και των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Μετά την σύσκεψη, ο καθηγητής κ. Κωβαίος και ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Βέροιας κ. Γεωργάκης, συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Πλατέος, επισκέφθηκαν βαμβακοφυτείες της περιοχής ώστε να δουν από κοντά το μέγεθος του προβλήματος.