Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΣΕ ΛΟΥΤΡΟ, ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


Από το Δήμο Αλεξάνδρειας ανακοινώνεται ότι το Σάββατο 28-08-2010 θα γίνει ο δεύτερος επαναληπτικός ψεκασμός για τη μαζική καταπολέμηση των κουνουπιών, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λουτρού του Δήμου Αλεξάνδρειας, καθώς και στις περιοχές “Αμπελοτόπια” και “Άγιος Γεώργιος” του Δήμοτικού Διαμερίσματος Αλεξάνδρειας.
Οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν μετά τις 01:30 π.μ και θα διαρκέσουν ως τις 5:00π.μ.
Οδηγίες για αποφυγή μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου δίνει η Νομαρχία Αθηνών, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας συνιστούν στους πολίτες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα όπως:
1. Αποφυγή τσιμπημάτων κουνουπιών με χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
2. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα.
3. Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό, τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
4. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
5. Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
6. Λήψη προστατευτικών μέτρων για την αποφυγή εισόδου κουνουπιών στο σπίτι:
– Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες που εμποδίζουν την δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.
– Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών από θηλάζουσες μητέρες και βρέφη). Είναι πιο αποτελεσματικές, όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.
– Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
– Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
– Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).
– Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

Για περισσότερες πληροφορίες: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
http://www.keelpno.gr/keelpno/2010/id990/report_total_20100820.pdf