Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΣΕ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ


Επιστολή στον Θ. Σαρρή, πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ – η οποία κοινοποιείται στην ηγεσία του υπουργείου Α.Α. & Τ., στους βουλευτές του νομού μας, στο νομάρχη Ημαθίας και στον τοπικό ΕΛΓΑ Βέροιας απέστειλε σήμερα (09/08) ο δήμαρχος Πλατέος Φώτης Δημητριάδης.

Σε αυτή αναφέρεται στο πρόβλημα (το οποίο είναι τεράστιο στην περιοχή του Πλατέος) που “έφερε” η εμφάνιση του πράσινου σκουληκιού στις φυτείες βαμβακιού, αλλά και στο πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών λόγω της απεργίας των αυτοκινητιστών.
Συγκεκριμένα, η στην επιστολή έχει ως εξής:
Θέμα:αποζημίωση πληγέντων βαμβακοκαλλιεργητών και καλλιεργητών συμπύρηνου ροδάκινου περιοχής Δήμου Πλατέος Ημαθίας.
Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της πρωτοφανούς προσβολής του πράσινου σκουληκιού που ενέσκηψε στις βαμβακοφυτείες του Δήμου μας κι όχι μόνο, είχε σαν αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή όλων των ανθοφόρων οργάνων των φυτών, με τελικό αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής κατά 80% και πλέον.
Σας γνωρίζουμε ότι η βαμβακοκαλλιέργεια είναι ο κύριος κλάδος παραγωγής του Δήμου μας και καλύπτει πλέον του 70% της καλλιεργήσιμης γης. Οι παραγωγοί έχουν προβεί σε επανειλημμένους ψεκασμούς για την καταπολέμηση του σκουληκιού χρησιμοποιώντας όλα τα υπάρχοντα φυτοφάρμακα (εντομοκτόνα) χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα (πέντε ψεκασμοί μέχρι τώρα, για πρώτη φορά στα χρονικά). Η όποια καρπόδεση στο εναπομένον μικρό χρονικό διάστημα που θεωρείται απίθανη, λόγω της συνεχιζόμενης σφοδρής προσβολής, είναι πλέον του σίγουρου βέβαιο ότι δε θα φθάσει στην ωρίμανση και στη συγκομιδή διότι η περιοχή μας που είναι τμήμα του κάμπου των Γιαννιτσών είναι η Βορειότερη ζώνη καλλιέργειας βαμβακιού. Με τα επιπλέον έξοδα που έχουν γίνει (πανάκριβα γεωργικά φάρμακα), με ελάχιστη έως μηδενική αναμενόμενη παραγωγή, οδηγούνται σε αφανισμό τόσο οι δεκάδες χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί, όσο κι η ίδια η καλλιέργεια.

Αντίστοιχη ζημιά είχε κι η καλλιέργεια του συμπύρηνου ροδάκινου (κονσερβοποιήσιμου) λόγω της πολυήμερης απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων, που αποδεδειγμένα, χιλιάδες τόνοι να έχουν σαπίσει στα χωράφια λόγω αδυναμίας μεταφοράς, αλλά προπάντων μη λειτουργίας των εργοστασίων κονσερβοποιίας εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων. Κι επειδή οι δύο προαναφερθέντες κλάδοι παραγωγής αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της περιοχής μας (οι συνέπειες θα είναι εξίσου δυσμενείς και στον δευτερογενή τομέα, με έκρηξη της ανεργίας στο επόμενο διάστημα) παρακαλείσθε όπως λάβετε τα αναγκαία μέτρα (υποβολή σχετικών δηλώσεων ζημιάς – άμεσες εκτιμήσεις) ώστε οι πληγέντες παραγωγοί να αποζημιωθούν για να επιβιώσουν στοιχειωδώς κι ίσως καταφέρουν (πράγμα απίθανο) να συνεχίσουν τον επόμενο χρόνο τις παραγωγικές τους δραστηριότητες.

Θερμή παράκληση, να επιληφθείτε άμεσα και γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, παρά τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την άμεση ανταπόκρισή σας.