Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

Με αφορμή το χθεσινό πολύνεκρο τροχαίο ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες ο Δήμαρχος Πλατέος Φώτης Δημητριάδης
Με αφορμή το χθεσινό πολύνεκρο τροχαίο συμβάν, στη χιλιομετρική θέση 45 της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, ο δήμαρχος Πλατέος κ. Φώτης Δημητριάδης, με έγγραφό του που έστειλε σήμερα στη Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επανέφερε το από πολλών ετών διατυπωμένο αίτημα του δήμου, για την εκτέλεση όλων των αναγκαίων κυκλοφοριακών-τεχνικών παρεμβάσεων στο τμήμα της Π.Ε.Ο. που διέρχεται από όρια του δήμου Πλατέος, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογα ή και χειρότερα τροχαία δυστυχήματα.

Το έγγραφο του δημάρχου Πλατέος, που κοινοποιήθηκε στους υφυπουργούς, Υποδομών κ. Γιάννη Μαγκριώτη και Εσωτερικών κ. Θεοδώρα Τζάκρη, στον γενικό γραμματέα δημοσίων έργων κ. Γιάννη Οικονομίδη, στη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μαρία Λιονή και στον νομάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη, αναφέρει τα εξής: Με αφορμή το πρόσφατο τροχαίο συμβάν στη χ/θ 45,000 της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης–Βέροιας, πλησίον του 3ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού («Αεροδρόμιο Αλεξάνδρειας»), που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια τριών ανθρωπίνων ζωών και τον τραυματισμό δεκάδων παιδιών που επέβαιναν στο λεωφορείο, και σε συνέχεια παλαιότερων εγγράφων του Δήμου μας προς την Υπηρεσία σας, σχετικά με τη μεγάλη επικινδυνότητα της Οδού στη συγκεκριμένη χιλιομετρική θέση, όπως αποδεικνύεται δυστυχώς από τον μεγάλο αριθμό των τροχαίων που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, παρακαλούμε να προβείτε, κατά το δυνατόν άμεσα, σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες και σε μέτρα–παρεμβάσεις, προκειμένου να απαλειφθούν τα επικίνδυνα με κακοτεχνίες και τεχνικές ελλείψεις σημεία του οδικού δικτύου, που εκθέτουν καθημερινά σε κίνδυνο την ασφαλή διέλευση χιλιάδων διερχόμενων επιβατών τροχοφόρων οχημάτων.
Ειδικότερα, παρακαλούμε να ενεργήσετε για τα εξής:


1ον) Να αποστείλετε, άμεσα, αρμόδιους υπαλλήλους της Υπηρεσίας σας, προκειμένου να προβούν, με τη συνεργασία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας, όπου απαιτείται, σε λεπτομερή αυτοψία της Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης–Βέροιας, από τη χ/θ 41,000 έως και τη χ/θ 45,000, για αποτύπωση όλων των επικίνδυνων σημείων αυτής και καταγραφή των ελλειπόντων κυκλοφοριακών μέτρων (σήμανση, φωτισμός, κλπ.), με σκοπό την εκτέλεση των αναγκαίων κατά περίπτωση παρεμβάσεων.
2ον) Για την άμεση μετατόπιση των πυλώνων φωτισμού, από το συγκεκριμένο σημείο σε άλλο καταλληλότερο της χ/θ 45,000, προκειμένου να αποσοβηθούν κίνδυνοι πρόκλησης ατυχημάτων στη διασταύρωση από και προς το Παλαιοχώρι.
3ον) Για την μείωση του ορίου ταχύτητας, από τη χ/θ 44,000 μέχρι και 200 μέτρα μετά τη χ/θ 45,000, ως ισχύει για τις εντός κατοικημένων περιοχών.
4ον) Το Υπουργείο Υποδομών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρακαλείται να εξασφαλίσει και να διαθέσει τις απαιτούμενες πιστώσεις για την κατασκευή δύο ισόπεδων κόμβων, επί της Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης–Βέροιας, στα σημεία εισόδου–εξόδου αυτής προς/από τους οικισμούς Παλαιοχωρίου και Αράχου, με όλες τις απαιτούμενες τεχνικές παρεμβάσεις (σήμανση, κατάλληλος φωτισμός, κ.ά.), που κρίνονται απολύτως αναγκαίοι για την εξασφάλιση ασφαλών κυκλοφοριακών συνθηκών, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες και τις ημέρες με πυκνή ομίχλη.
Προς εκτέλεση των προαναφερόμενων, ο Δήμος μας είναι πρόθυμος να παράσχει, δια των Υπηρεσιών του, κάθε δυνατή συνδρομή (αποτυπώσεις, σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων, κλπ.).
Για να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια δυσάρεστα συμβάντα και προκειμένου να επιτευχθούν, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ασφαλείς κυκλοφοριακές συνθήκες στο συγκεκριμένο τμήμα της Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης–Βέροιας, απευθύνουμε έκκληση για την λήψη σχετικών μέτρων εκ μέρους σας και, ευελπιστώντας στην επίλυση αυτών των προβλημάτων κατά το δυνατόν συντομότερα, σας ευχαριστούμε.
Ο Δήμαρχος Πλατέος Φώτης Δημητριάδης

Σημειώνεται ότι, από το 2004 ο δήμος Πλατέος είχε επισημάνει εγγράφως στη ΔΕΣΕ, που είναι η αρμόδια υπηρεσία για τη λειτουργία και συντήρηση της Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Βέροιας, την επικινδυνότητα, τις ελλείψεις και τις κακοτεχνίες της οδού, ενώ είχε ζητήσει, το 2005 και το 2007, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ, αντίστοιχα, την κατασκευή δύο ισόπεδων κόμβων στο Παλαιοχώρι και στον Άραχο. Ανάλογο με αυτό του δημάρχου Πλατέος έγγραφο, για τη λήψη σχετικών μέτρων, απεστάλη σήμερα στην ΔΕΣΕ και από το Αστυνομικό Τμήμα Πλατέος.

Για το χθεσινό θανατηφόρο τροχαίο ο δήμαρχος Πλατέος κ. Φώτης Δημητριάδης εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων. Επίσης, με δήλωσή του ο δήμαρχος Πλατέος ευχαριστεί και συγχαίρει για την άψογη συνεργασία τους το προσωπικό όλων των υπηρεσιών που επενέβησαν για την αντιμετώπιση του συμβάντος και συνέδραμαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στους τραυματισθέντες. Ιδιαίτερα τους οπλίτες, υπαξιωματικούς και τον διοικητή του 3ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού που κινητοποιήθηκαν αμέσως και προσέτρεξαν σε βοήθεια, το προσωπικό και τους διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βέροιας και Αλεξάνδρειας, το προσωπικό και τους αξιωματικούς των Α.Τ. Πλατέος και Αλεξάνδρειας, καθώς και τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας και του Νοσοκομείου Βέροιας για την περίθαλψη των τραυματιών.