Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΠΑΛΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ


Τέλη “πολλών ταχυτήτων” για παλαιά και νέα αυτοκίνητα σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση από το 2011.
Τις αλλαγές που θα επέλθουν εξέτασαν σε μαραθώνια σύσκεψη που είχαν το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, σε συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες των δύο υπουργείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως επικρατέστερη μεταξύ των εισηγήσεων που έπεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων για τα νέα τέλη, φέρεται η πρόταση για καθιέρωση δύο διαφορετικών … “τιμοκαταλόγων”, ανάλογα με το πότε ταξινομήθηκε κάθε αυτοκίνητο.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, για αυτοκίνητα που μπαίνουν για πρώτη φορά σε κυκλοφορία από το 2011 και μετά, τα τέλη θα αυξάνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων.
Στην περίπτωση αυτή, θα φορολογούνται πολύ ευνοϊκά ή και θα απαλλάσσονται όσα εκπέμπουν κάτω από 100 μικρογραμμάρια διοξείδιο του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, ασχέτως από την τεχνολογία του αυτοκινήτου (υβριδικό ή μη) αφού οι ρύποι εξαρτώνται από πολλούς άλλους παράγοντες (κυβισμός κλπ). Για τα αυτοκίνητα που βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία, προτείνεται να ισχύσει η παλαιά κλιμάκωση του 2008 -προ των αλλαγών Σουφλιά- προσαυξημένων κατά 7% ως 20%.

πηγή: Πρώτο Θέμα online