Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ – BARCODE 520


Διαβάζω εδώ και μέρες πολλές αναρτήσεις σε διάφορα blogs που προτείνουν να γίνει ένα ιδιότυπο μποϋκοτάζ στα ξένα προϊόντα με σκοπό να στηρίξουμε τα ελληνικά.
Σωστή η κίνηση, αφού έτσι θα στηρίξουμε τα δικά μας. Προτείνουν όμως να ξεκινήσουμε από το ράφι, αναγνωρίζοντας τα ελληνικά προϊόντα από το bar code που φέρουν στις συσκευασίες τους τα προϊόντα αυτά.
Όμως όσοι το προτείνουν δεν έχουν ακόμη καταλάβει – όπως φαίνεται – ότι ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποιήσης. Πολλά προϊόντα τα οποία βρίσκονται στα ράφια των μπακάλικων και των σούπερ μάρκετ γίνονται στην Ελλάδα, από ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν Έλληνες εργαζομένους. Με μια διαφορά: τα κατασκευάζουν στην Ελλάδα για λογαριασμό ξένων πελατών τους με τη γνωστή μέθοδο του φασόν! Δηλαδή στα προϊόντα αυτά ο bar code δεν ξεκινά από 520 (που είναι ο “κωδικός” της Ελλάδας) αλλά ξεκινά από “400” ή “440” (που υποδεικνύουν Γερμανία), από “839” (Ιταλία) κοκ, και απλά γράφουν στις ετικέτες τους πως παρασκευάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οπότε είναι πρακτικά σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσει ο μέσος καταναλωτής πότε αγοράζοντας ένα προϊόν στηρίζει την ελληνική οικονομία και επιχείρηση και πότε όχι, βλέποντας μέσα σε 3″ (επάνω στο ράφι και πριν το ρίξει στο καλάθι του) τι είναι πραγματικά ελληνικό και τι όχι!!!
Οπότε, επειδή όλοι θέλουμε μέσα στην αγανάκτηση μας για το χάλι μας να κάνουμε κάτι, την επόμενη φορά θα πρέπει να σκεφτούμε πρώτα όλα τα δεδομένα και μετά να …προτείνουμε κάτι τόσο σοβαρό!