Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

325 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, Η ΗΜΑΘΙΑ ΜΕ 3 ΔΗΜΟΥΣ


ΤΡΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Λιγότεροι από τους 333-343 Δήμους θα είναι τελικά οι “καλλικράτειοι” Δήμοι. Ανακοινώθηκε ότι ο τελικός αριθμός θα είναι 325. Ο αριθμός προκύπτει μετά την επεξεργασία των όσων προτάθηκαν από τις κατά νομούς ΤΕΔΚ, τους φορείς, και την ΚΕΔΚΕ στο υπουργείο.
Επίσης οι εκλογές θα γίνουν μια εβδομάδα νωρίτερα από το προβλεπόμενο, δηλαδή στις 7 Νοεμβρίου (αντί στις 14 – ημερομηνία που θα διεξαχθεί ο 2ος γύρος, όπου χρειαστεί). Η θητεία των διοικήσεων που θα προκύψουν – μόνο για την πρώτη φορά, για τις εκλογές του 2010 – θα είναι “ψαλιδισμένη” όμως, αφού θα έχει διάρκεια 44 μηνών και όχι 48 (4 ολόκληρα χρόνια), αφού υπάρχει η πρόβλεψη να γίνονται εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και να αναλαμβάνουν οι διοικήσεις την 1η Σεπτεμβρίου.

Για την Ημαθία επελέγη τελικά η πρόταση του ΙΤΑ (με την προσθήκη του Δήμου Δοβρά στη Βέροια), που προέβλεπε 3 δήμους. Παρακάτω ο επίσημος-τελικός χάρτης, που συνοδεύει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Το χωροταξικό και τους στατιστικούς πίνακες θα τα δείτε ΕΔΩ, στο site του υπουργείου Εσωτερικών.

σημείωση: η Βέροια μένει ως έχει (από πλευράς ονόματος) ενώ στη Νάουσα προστίθενται και οι δήμοι Ανθεμίων & Ειρηνούπολης που αρχικά – στο προσχέδιο – προτείνονταν να σχηματίσουν ένα ξεχωριστό δήμο.