Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΡΟΔΑΚΙΝΟ: ΚΑΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2010 & 2011;

Εναλλακτικούς δρόμους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του πρέπει να αναζητήσει το ελληνικό ροδάκινο και να μην περιμένει ούτε το 2010 ούτε το 2011 καμία κρατική ενίσχυση. Αυτό συζητήθηκε σε κλειστή σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το μεσημέρι της Τρίτης 4 Μαΐου, υπό τον υφυπουργό Μιχάλη Καρχιμάκη, με εκπροσώπους παραγωγών νωπού και βιομηχανικού ροδάκινου, βιομηχανίες κομπόστας και των υπουργείων Εξωτερικών, Μεταφορών και Εργασίας.

Αφού ξεκαθαρίστηκε από τη μεριά του ΥΠΑΑΤ ότι δεν θα υπάρξουν άλλες άμεσες κρατικές ενισχύσεις, οι μεταποιητές έθεσαν μια σειρά από θέματα στους εκπροσώπους των υπουργείων και πώς μπορούν να επιλυθούν, για να γίνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό προϊόν στις διεθνείς αγορές:

– Ρύθμιση ασφάλισης των εποχικών εργατών, έτσι ώστε να υπάρχει ξεκάθαρο καθεστώς.

– Μείωση γραφειοκρατικού κόστους με την κατάργηση άχρηστων πιστοποιητικών.

– Ίση δασμολογική μεταχείριση της ευρωπαϊκής (ελληνικής) κομπόστας και της κινέζικης από τις ρωσικές αρχές, αφού τώρα με το υφιστάμενο καθεστώς το ελληνικό προϊόν φτάνει πολύ ακριβότερο στη Ρωσία.

– Να μην γίνονται ευνοϊκές ρυθμίσεις σε προβληματικές επιχειρήσεις του κλάδου, που πλήττουν τον ανταγωνισμό.

– Άμεσο «άνοιγμα» κλειστών επαγγελμάτων. Ιδιαίτερα η απελευθέρωση των μεταφορών θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στη μείωση του κόστους μεταφοράς της κομπόστας από το εργοστάσιο στο λιμάνι. Αντίστοιχα θα είναι τα οφέλη για τους παραγωγούς νωπού ροδάκινου από την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φορτοεκφορτωτή στις δύο κεντρικές λαχαναγορές, το οποίο λειτουργεί αυτή τη στιγμή σαν «κλειστό» σωματείο.

– Φοροαπαλλαγές εξαγωγών και άλλα φορολογικά θέματα.

Στην κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε οι παραβρισκόμενοι επικεντρώθηκαν στην εύρεση κινήσεων – λύσεων επιχειρηματικού και διοικητικού επιπέδου ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του κλάδου.

Ο υφυπουργός ήθελε να ενημερωθεί επί των λεπτομερειών των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος του ροδάκινου.

πηγή: agronews