Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΕΛΓΑ, ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

Αλλάζουν όλα στον τομέα της ασφάλισης και της αποζημίωσης της γεωργικής παραγωγής σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού και ισοσκέλισης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή παρουσίασε τις γενικές αρχές του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, οι κυριότερες διατάξεις του οποίου είναι:
– Διαχωρίζεται ο ΕΛΓΑ από το σύστημα ΠΣΕΑ που αφορά κρατικές αποζημιώσεις.
– Ιδρύεται Ταμείο Αλληλοβοήθειας για την κτηνοτροφική παραγωγή που μπορεί να επεκταθεί και στη γεωργική παραγωγή.
– Καθιερώνεται η υποχρεωτική ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής σε ποσοστό 4% της αξίας των προϊόντων που αποτελούν και την ασφαλιζόμενη αξία. Θα υπάρχει επιπλέον μια εισφορά από 2%-5% η οποία θα υπολογίζεται στο εισόδημα που δηλώνει στην εφορία ο αγρότης για το τμήμα του ποσού πάνω από το αφορολόγητο εισόδημα. Καθιερώνεται ακόμη η πρόσθετη ασφάλιση, ώστε ο δικαιούχος αγρότης να εισπράττει μεγαλύτερη αποζημίωση, όπως επίσης και η προαιρετική ασφάλιση.

– Στην καταβολή αποζημιώσεων θα υπάρχει απαλλαγή 20% από τη ζημιωθείσα παραγωγή, ενώ για τα ΠΣΕΑ η απαλλαγή θα είναι 30%. Το ανώτατο ύψος της αποζημίωσης ορίζεται σε 70.000 ευρώ.

Η κ. Μπατζελή ανέφερε ότι στόχος είναι ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ και έτσι οι αποζημιώσεις δεν θα μπορεί να ξεπεράσουν τα έσοδα του ΕΛΓΑ.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ