Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ (;) ΛΕΠΤΩΝ

Ενδιαφέρον σημερινό άρθρο, για ρίχτε του μια ματιά

από το site agrotypos.gr

Το πρόβλημα της καθυστέρησης της ενίσχυσης των 7 λεπτών είναι ότι έχουν υποβληθεί ενστάσεις από τους ροδακινοπαραγωγούς σε σχέση με την καταγραφή που έκανε ο ΕΛΓΑ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ κατέγραψαν μικρότερες ποσότητες στις ζημιές του 2009, από αυτές που ισχυρίζονται ότι είχαν. Στον ΕΛΓΑ υπάρχει η σκέψη να εκδικαστούν οι ενστάσεις πρώτα και μετά να δοθούν τα χρήματα κάτι που αντιδρούν οι παραγωγοί αφού γνωρίζουν ότι θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.

Όμως στην περίπτωση που δοθούν τα χρήματα πριν εκδικαστούν οι ενστάσεις ακόμη και αν δικαιωθούν οι παραγωγοί δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν αυτοί που θα τις έχουν κερδίσει.
Να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό είναι 14 εκατ. ευρώ και θα μοιραστούν ως εξής:

  • Τα 3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στους παραγωγούς που παρέδωσαν τους 80.000 τόνους για χυμό (ήδη έχουν πάρει 10 λεπτά / κιλό από τον ΕΛΓΑ) δηλαδή 4 λεπτά το κιλό
  • Τα υπόλοιπα 11 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους παραγωγούς που παρέδωσαν τους 220.000 τόνους για κομπόστα, που θα είναι 5 λεπτά το κιλό.

Τα χρήματα αυτά είναι από το πρόγραμμα de minimis και για αυτό το λόγο θα καταβληθούν μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η πληρωμή θα γίνει βάση των καταστάσεων που έχει παραδώσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο ΕΛΓΑ.

Μαίρη Λυμπεροπούλου