Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ: ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΜΕ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ…

Τα κατάφερε ο πολύς κος Barroso και πέρασε την μεταλλαγμένη πατάτα. Οπότε η καλλιέργεια της στην ΕΕ είναι πλέον νόμιμη.
Δείτε όμως (από άρθρο εφημερίδας που εξιστορεί την προσπάθεια) κάτι ενδιαφέρον…

Θα έπρεπε να την ονομάσουν «πατάτα-Μπαρόζο» τη γενετικά τροποποιημένη πατάτα Amflora της γερμανικής πολυεθνικής Basf, την καλλιέργεια της οποίας στην Ε.Ε. ενέκρινε χθες η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό διότι ο πρόεδρος της Κομισιόν επιδίωκε εδώ και καιρό, πιεζόμενος έντονα από τη Γερμανία, την έγκριση του εν λόγω γενετικά τροποποιημένου προϊόντος (ΓΤΠ), αλλά προσέκρουε στις αντιρρήσεις του πρώην επιτρόπου Σταύρου Δήμα (περιβάλλον).
…….
Με την αποχώρηση όμως του Ελληνα επιτρόπου, ο Ζ. Μπαρόζο βρήκε τον δρόμο ανοικτό για να επιβάλει την έγκριση καλλιέργειας της πατάτας στην άπειρη και άτολμη ολομέλεια των επιτρόπων. Δεν είναι τυχαίο ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα μέσω της γραπτής διαδικασίας…….
…….
Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας επιτροπής κυκλοφόρησε στις Βρυξέλλες ότι ο Ζ. Μπαρόζο σχεδιάζει να προωθήσει τη λήψη απόφασης για την καλλιέργεια της Amflora, πληροφορία που διαψεύσθηκε αμέσως από την εκπρόσωπό του. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, έφερε το όλο θέμα για έγκριση μέσω του επιτρόπου Τζο Νταλί (υγεία των καταναλωτών). Ο Μαλτέζος επίτροπος τάχθηκε αμέσως υπέρ της έγκρισης της καλλιέργειας του προϊόντος, επικαλούμενος τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας των Τροφίμων (AESA), σύμφωνα με την οποία η πατάτα της Basf δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία. Η πρώην, όμως, διευθύντρια της AESA στο τμήμα των μεταλλαγμένων, Σούζι Ρένκενς, προσλήφθηκε σήμερα από την ελβετική πολυεθνική Syrgenta, η οποία παράγει μεταλλαγμένα προϊόντα… Δικαιολογημένα, λοιπόν, υψώνονται φωνές που αμφισβητούν τη γνωμοδότηση της AESA………
……..
Το άμυλο της πατάτας Amflora που προορίζεται για ζωοτροφή, περιέχει την ουσία αμυλοπηκτίνη, η οποία, χρησιμοποιείται για την κατασκευή δομικών υλικών (μπετόν), κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και χάρτου…..
…….
Η Basf αναμένεται να έχει κέρδη της τάξης των 40 εκατ. ευρώ ετησίως από την έγκριση της καλλιέργειας της πατάτας-Μπαρόζο στα κράτη-μέλη.

(αποσπάσματα από άρθρο του δημοσιογράφου Κ. Μοσχονά στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”)


—————-
Αυτό που πρέπει να αναφέρω εγώ είναι τα εξής:
1) πως η ελληνίδα υπουργός το ξεκαθάρισε ήδη το θέμα, αφού προτίθεται να ενεργοποιήσει τις νομικές ρήτρες που θα απαγορεύουν την καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Amflora επί ελληνικού εδάφους: “η χώρα μας, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμα επιλογής κάθε κράτους-μέλους για την εφαρμογή αποφάσεων που αφορούν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Η Εθνική Στρατηγική που προωθούμε στηρίζεται σε ένα μοντέλο ποιοτικής, πιστοποιημένης και φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας, και όχι στη μαζική και εντατική παραγωγή με αμφίβολα αποτελέσματα για τη Δημόσια Υγεία και τουςφυσικούς πόρους”.
2) από τη στιγμή που το άμυλο που περιέχει η πατάτα αυτή χρησιμοποιείται και στο μπετόν, τότε για μια ακόμη φορά ο σοφός ελληνικός λαός δικαιώνεται: η έκφραση “την έκανα ταράτσα…” βρίσκει το πραγματικό της νόημα!!!