Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΙ ΣΤΗ "ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ"

Πολύ καλή η εκπομπή του Χρ. Βασιλόπουλου “Μηχανή του χρόνου” που προβάλλεται στη ΝΕΤ κάθε Δευτέρα βράδυ, αυτό είναι περιττό να γραφεί και να λεχθεί.

Σήμερα προβλήθηκε σε επανάληψη το πρώτο μέρος του αφιερώματος στην επονομαζόμενη “Δίκη των έξι“, η οποία αποτέλεσε και το αποκορύφωμα της Μικρασιατικής καταστροφής, σχεδόν δυο μήνες μετά από την κατάληψη και καταστροφή της Σμύρνης από τους Τούρκους.

Επρόκειτο για μια δίκη που τότε είχε κινήσει το ενδιαφέρον ακόμη και των … “συμμάχων”. Στο μεταξύ, ο άνθρωπος που είχε προκαλέσει την τύχη της χώρας με τη στάση του κατά τον Α’ Π.Π., ο βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε φύγει νύχτα από τη χώρα, λαμβάνοντας και 10.000 χρυσές λίρες για τα …έξοδά του! Την πλήρωσαν οι άνθρωποι που ακολουθούσαν τις εντολές του και που δεν είναι και οι ίδιοι άμοιροι ευθυνών, αφού οδήγησαν με τις πράξεις τους στον ξεριζωμό 1,5 εκατομμυρίου Ελλήνων από τη Μικρασία.

Το θέμα της Δίκης ήρθε στην επικαιρότητα ξανά μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για επανάληψη της Δίκης που είχε γίνει στην Αθήνα (31/10 έως 15/11/1922) και οδήγησε στην εκτέλεση (ή φυλάκιση) όλων όσων βρέθηκαν ένοχοι από το Έκτακτο Στρατιωτικό Δικαστήριο. Σημειωτέον πως οι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν τότε ένοχοι παμψηφεί.

Το δεύτερο μέρος της εκπομπής θα μεταδοθεί τη Δευτέρα στις 23:30