Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων

Μέσα στη βδομάδα που διανύουμε θα ανακοινωθούν τα μέτρα-σχέδια που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια.
Πρόκειται για μέτρο που είχε ανακοινωθεί παλαιότερα, το οποίο όμως δεν είχε υλοποιηθεί αλλά συμπεριελάμβανε επίσης και μικρό αριθμό κτηρίων (15.000 μόνο, έναντι των περίπου 100.000 που προβλέπεται πως θα ανακοινωθεί τώρα).

Το σχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους-ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου τους, αλλάζοντας κουφώματα, τζάμια, καυστήρες, λέβητες, σκίαστρα κλπ.
Θα υπάρχει απ’ ευθείας χρηματοδότηση-επιδότηση αλλά και η δυνατότητα προσφυγής των ενδιαφερομένων στις τράπεζες ώστε να πάρουν χρήματα (υπό τη μορφή επισκευαστικού δανείου) για να κάνουν τις επισκευές που απαιτούνται.

Αν γίνει πάντως αυτό που ακούγεται, το ερώτημα είναι γιατί εμπλέκονται οι τράπεζες και γιατί θα πρέπει – παρά την πιθανολογούμενη επιδότηση του δανείου – οι ενδιαφερόμενοι να χρεωθούν για μια ακόμη φορά στις τράπεζες.

Το σημαντικό πάντως είναι πως το μέτρο θα ενταχθεί σε ένα ευρύτερο σχέδιο
, το
οποίο έχει ήδη ανακοινώσει η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη και αφορά το “ενεργειακό πιστοποιητικό” που θα απαιτείται στο μέλλον για την πώληση των κτηρίων, σε συνδυασμό με τις επιθεωρήσεις που θα γίνονται στα πλαίσια του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων. Αν και για αυτό πιστοποιητικό πάλι θα πρέπει να πληρώσουμε κάτι ψιλά.