Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην αλλαγή του διοικητικού χάρτη της χώρας και από αυτά που φαίνονται με μια πρώτη “ανάγνωση”, παρά το γεγονός ότι το θέμα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ο Ραγκούσης θέλει να τελειώνει το συντομότερο.

Στην ανοιχτή για τα μέσα συνεδρίαση (αφού για μια ακόμη φορά η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μεταδόθηκε “ζωντανά”), ο Παπανδρέου δήλωσε πως πρόκειται για εθνικό στόχο αφού το κράτος πρέπει να είναι στην υπηρεσία του πολίτη, ενώ είπε – έχοντας γνώση των αντιδράσεων πολλών δημάρχων αλλά και του κόσμου – πως θα υπάρξουν δυσκολίες αλλά δεν φοβάται το διάλογο. Ανέφερε επίσης πως οι δημοτικές εκλογές της 14η Νοεμβρίου θα γίνουν με βάση το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας.

Ο Ραγκούσης ήταν ελαφρώς πιο συγκεκριμένος. Μίλησε για το νέο σχέδιο (που το όνομά του είναι “Καλλικράτης”*) και είπε πως πρόκειται για δομική αλλαγή ενώ έδωσε και αριθμούς:

  • οι Δήμοι θα γίνουν από 1034 λιγότεροι από 370,
  • θα καταργηθούν οι 13 περιφέρειες και θα δημιουργηθούν 7 διοικήσεις,
  • θα καταργηθούν περίπου 4.000 νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις,
  • το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η δημόσια διαβούλευση θα διεξαχθεί και από την ιστοσελίδα www.opengov.gr . Όταν με το καλό “ανεβάσουν” τα πάντα θα ανοίξω και τον απ’ ευθείας σύνδεσμο από εδώ προς αυτή τη σελίδα για να συμμετάσχουμε όλοι.
Μέχρι τότε πρέπει να αναμένουμε το τριήμερο 18-20 Ιανουαρίου, για να ακούσουμε και τις απόψεις των δημάρχων και κοινοταρχών που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ
(Κεντρικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων).

*Ο Καλλικράτης εργάστηκε σε τέσσερα μεγάλα έργα της αρχαίας Αθήνας, σύμφωνα με αναφορές του Πλούταρχου: στα Μακρά Τείχη της πόλης (460 – 450 π.Χ.), στην επιδιόρθωση τμήματος των περιφερειακών τειχών των Αθηνών, στην ανοικοδόμηση ναού, αφιερωμένου στην Άπτερο Νίκη στην Ακρόπολη, το 448 π.Χ. και τέλος, σύμφωνα με τον Πλούταρχο πάλι, συνεργάστηκε με τον Ικτίνο για την ανέγερση του Παρθενώνα.

Και κάτι για να μην το ξεχάσω: ο Ραγκούσης μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συναντηθεί με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και τους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ για το θέμα. Η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ του νομού μας έχει άποψη για το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης; Και αν έχει, ποια είναι; Την έχει κάνει γνωστή στον κόσμο; Γιατί εδώ και πολύ καιρό παρακολουθώ το site της και για το θέμα δεν έχουν βγάλει ούτε μια ανακοίνωση! Ενώ για τις επισκέψεις υπουργών στο νομό τις ανακοινώσεις τις βγάζουν μέσα σε 5 λεπτά….