Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες

Τα είχαμε όλα, έχουμε και τους Αλβανούς στο κεφάλι μας πλέον. Προχθές (όπως γράφουν σήμερα μια σειρά από μέσα ενημέρωσης) το συνταγματικό τους δικαστήριο αρνήθηκε να επικυρώσει μια συμφωνία οριοθέτησης των χωρικών υδάτων μεταξύ ημών και της χώρας τους. Οπότε η υπογραφή του Καραμανλή είναι άχρηστη.

Παρόμοιο και χειρότερο πρόβλημα έχουμε με τους Τούρκους, που ζητάνε την “Άρτα και τα Γιάννενα” εδώ και 36 χρόνια στο Αιγαίο.

Και εμείς αντί να κάνουμε το αυτονόητο και να “δέσουμε”, για πολλοστή φορά καθόμαστε και κοιτάμε γύρω-γύρω σαν τους χαζούς. Ποιο είναι το αυτονόητο; Κήρυξη της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε κάθε θάλασσα που έχουμε – και στη συνέχεια παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης σε άπαντες. Γιατί αυτό θα σημάνει με απλά λογάκια πως για να κάνουν οτιδήποτε θα πρέπει να παίρνουν άδεια από την αφεντιά μας, δηλαδή θα υπάρχει μια έμμεση αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας. Και άσε μετά τους άλλους να κουρεύονται…

Αλλά αν είσαι στην οικονομική κατάσταση που είμαστε ως χώρα σήμερα, τι να ζητήσεις; Απλά πράγματα δηλαδή. Το θέμα είναι πόσο διατεθειμένοι είμαστε ως χώρα να ..θίξουμε τους “φίλους” και/ή “συμμάχους”.

*τι ακριβώς είναι η ΑΟΖ μπορείτε να το μάθετε εδώ.