Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση έρχεται…


Ξεκινά – σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου της εταιρίας Digea (δείτε ΕΔΩ τις πληροφορίες που παρέχει το site της εταιρίας) που είναι αυτή που ανέλαβε την ψηφιοποίηση των ιδιωτικών καναλιών – η εκπομπή του ψηφιακού σήματος των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας από το Χορτιάτη και το Φιλίππειο, στις 14 Ιανουαρίου 2010.

Το αναλογικό σήμα θα σταματήσει από το Φιλίππειο ενώ θα συνεχίσει (ως μεταβατικό στάδιο) από το άλλο κέντρο εκπομπής.
Οπότε, πέραν των καναλιών που ήδη εκπέμπουν ψηφιακά (τα …3 της ΕΡΤ και το ΡΙΚ από το κανάλι 56, συν αυτό της Εκκλησίας που κάνει δοκιμαστικές εκπομπές – αλήθεια Άγιοι Πατέρες, πως; Αφού το στήσιμο μιας ψηφιακής εκπομπής τηλεόρασης στοιχίζει κάτι μύρια, που τα βρήκατε ενώ ξεσηκωθήκατε όταν σας …προτάθηκε να συζητήσετε το θέμα του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας;) θα ξεκινήσουν και τα ιδιωτικά.
Τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Απλά να σκάσουμε 50-60 ευρώ και να αγοράσουμε έναν αποκωδικοποιητή MPEG4, να τον συνδέσουμε μεταξύ της κεραίας και της τηλεόρασης για να δούμε επιτέλους καθαρή εικόνα. Φυσικά αυτό ΔΕΝ ισχύει για όσους έχουν τηλεοράσεις με ενσωματωμένο τον ψηφιακό δέκτη.

Και μια λεπτομέρεια, άγνωστη στους περισσότερους (αλλά ενδεικτική του τρόπου που λειτουργούμε εδώ στην Ελλάδα): στην Ιταλία του Silvio, που βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή των τηλεοπτικών εκπομπών (πρώτη καθυστέρηση δική μας), ξεσηκώθηκε το σύμπαν για να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι πρέπει να κάνει (δεύτερη καθυστέρηση δική μας). Μέχρι και οι Νομαρχίες έστηναν stand σε πλατείες για να ενημερωθεί το κοινό. Εδώ θα γίνει κάτι παρόμοιο ή θα μείνουμε σε ανακοινωσούλες, με φυσικό επακόλουθο οι μη μυημένοι (οι άσχετοι, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, οι ανίκανοι να βιδώσουν έστω και μια λάμπα, κλπ κλπ) να ψάχνονται μέχρι την τελευταία στιγμή; Γιατί σίγουρα θα βρεθούν οι …μουστερήδες που θα χρεώνουν τα άντερά τους για μια σύνδεση 2 καλωδίων!
Αν πείτε πάντως πως ο ίδιος ο Silvio παρότρυνε τον κρατικό μηχανισμό να ασχοληθεί ενεργά επειδή έχει και 1000 κανάλια δικά του, ίσως να έχετε και δίκιο!
Και κάτι ακόμη: θα γίνει κάποιος έλεγχος τιμών, επειδή υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο οι τιμές των αποκωδικοποιητών εκτοξευτούν με τρόπο μαγικό από τα 50-60 ευρώ στα 100 ή 120 μέσα σε μια νύχτα;