Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Γλώσσα ακατάληπτη…

Ήθελα να ακούσω τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις των δυο υποψηφίων πρωθυπουργών της χώρας. Να ακούσω ρε αδερφέ τι λένε, τι ΘΑ κάνουν, τι είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν μπας και πάμε μπροστά. Στο μεταξύ όμως μου δημιουργήθηκε και η απορία να δω πόσο “κοντά” είναι σε αυτούς που την έκαναν για παραλία μεριά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Γιατί αυτοί που ΔΕΝ ψήφισαν και πήγαν παραλία ήταν κυρίως οι νέοι μεταξύ 18-35.
Αιτία ήταν και ένα μνμ (αυτό θα πει “μήνυμα”) που πήρα από κάποιον που είναι το πολύ 22 χρονών παιδί, και το οποίο ομολογουμένως δυσκολεύτηκα να κατανοήσω. Εντελώς τυχαία (και επειδή έχω μια μικρή κόρη-θαύμα) πριν 10 μέρες διάβαζα ένα άρθρο για το πόσο έχει επηρεαστεί τελικά από το ιντερνετ και τα chat η γλώσσα μας. Στο άρθρο υπήρχαν απόψεις γλωσσολόγων και καθηγητών (που τους θεωρώ πιο αξιόπιστους από τους πανεπιστημιακούς, που είναι πίσω από το γραφειάκι τους και μέσα στη θεωρία). Φυσικά οι άνθρωποι έλεγαν πως δεν έχει επηρεαστεί μόνο η γλώσσα ως δομή, ως σύνολο άλλα ακόμη και ο τρόπος που γράφουν οι νέοι μας. Πολλά λάθη ορθογραφικά (αλλά ποιός νοιάζεται; Ας είναι καλά ο ορθογραφικός έλεγχος του Office!!!).
Αποτέλεσμα: κρίνω πως ο Παπανδρέου (για τους μυημένους ο …ΓΑΠ) είναι πιο κοντά στη γλώσσα των νέων. Φυσικά δεν χρησιμοποιεί εκφράσεις τύπου “Το έχω! = Ναι, το μπορώ/το γνωρίζω/μου φαίνεται καλή ιδέα” αλλά νομίζω πως η επαφή του με το διαδίκτυο έχει κάνει τη γλώσσα του λιγότερο ξύλινη, λιγότερο πολιτικάντικη. Αντίθετα, ο Καραμανλής (στην ιντερνετική πιάτσα αναφερόμενος και ως “Ο ανηψιός του Θείου”, “gamer pm” κα δεν καταφέρνει να αρθρώσει έναν λόγο που θα είναι κοντύτερα στους νέους.

Φυσικά δεν μιλάμε για το λόγο που αρθρώνει το ΚΚΕ (που πολλές φορές πρέπει να είσαι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Μόσχας των δεκαετιών του ’60-’70 για να τον καταλάβεις) ή αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ (εκεί δεν είναι θέμα γλώσσας, είναι θέμα πολυφωνίας που δεν σε αφήνει να καταλάβεις ποια ακριβώς είναι η γραμμή και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ). Ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη είναι και αυτός κοντά, όχι γιατί έχει στελέχη που είναι νεα σε ηλικία. Ο Μπουμπούκος ας πούμε που είναι το πολύ 40 μιλάει (μάλλον φωνάζει, παρά μιλάει) σαν να είναι στη δεκαετία του ’70. Όλα τα χρωστάνε στον Πρόεδρο, που είναι από τους πιο επιτυχημένους διαφημιστές ever! Ξέρει πως θα μιλήσει ο Καρατζαφέρης στους νέους δεξιών τάσεων, αν θελήσει, “το ‘χει” που γράφω παραπάνω.

Δείτε και ένα σχετικό άρθρο της Ελευθεροτυπίας.