Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

..και αυτά είναι μόνο η αρχή του κακού!

Κλείνουμε ήδη μια εβδομάδα ταραχών και διαδηλώσεων στη χώρα μας, που ξεκίνησαν με αφορμή το θάνατο ενός 15χρονου. Και εκτός από τα εντός Ελλάδας τώρα έχουμε να ανησυχούμε και για τα όσα συμβαίνουν ή θα συμβούν και εκτός χώρας!
Τα γεγονότα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο εξωτερικό, αφού ήδη Έλληνες του εξωτερικού ή πολίτες χωρών του εξωτερικού διαδηλώνουν ή ακόμη και καταλαμβάνουν συμβολικά προξενεία και πρεσβείες της χώρας μας. Δυστυχώς όμως το πράγμα ΔΕΝ θα μείνει εκεί.
Το σίγουρο είναι πως το φαινόμενο θα εξαπλωθεί και σε πολλές χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, οι οποίες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα: σταδιακή εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, οικονομική αφαίμαξη των πολλών προς όφελος των ολίγων, μεγάλα ποσοστά ανεργίας σε ολόκληρο το φάσμα του ενεργού πληθυσμού, παιδεία που αλλάζει ρότα κάθε 3-4 χρόνια χωρίς να υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός, υψηλή ανεργία μεταξύ νέων που έχουν 5-6 πτυχία, απομάκρυνση των νέων από την πολιτική, παροχές υγείας που θυμίζουν Ηνωμένες Πολιτείες, οργισμένους αγρότες που σιγά-σιγά εξαφανίζονται από τον κοινωνικό χάρτη, πολιτικούς που έχουν χάσει την επαφή με το λαό και ασκούν κρατική βία για να αντιμετωπίσουν προβλήματα που αντιμετωπίζονται με άλλους τρόπους (προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν αλλά είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν).
Τα κοινά μας είναι πολλά με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Πηγή του κακού – που θα εξαπλωθεί με γοργό ρυθμό – κατ’ εμέ είναι απλά και μόνο μια: το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία (και συγκεκριμένα η ενοποίηση της Ευρώπης) που ξεκίνησε ανάποδα, από επάνω προς κάτω! Πήγαν να «ολοκληρώσουν» την Ευρώπη ξεκινώντας πρώτα από τις τράπεζες, τις εταιρίες, το χρήμα. Δεν κοίταξαν τους λαούς και τα προβλήματά τους, δεν προσπάθησαν πρώτα να εξομαλύνουν τις κοινωνικές διαφορές που υπάρχουν παντού! Αντίθετα, ξεκίνησαν να χτίζουν από το ρετιρέ ενώ τα θεμέλια είναι σαθρά!
Τελευταία διάβασα σε site του εξωτερικού να μιλούν για κοινό μέτωπο τρομοκρατών σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Θα βαπτισθούν «τρομοκράτες» όλοι όσοι αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Και αυτό είναι επικίνδυνο, αφού όσο πάμε αρχίζουμε να μοιάζουμε με την κοινωνία του οργουελικού μυθιστορήματος που όλοι γνωρίζουμε. Γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές χωρίς τέλος και χωρίς μέτρο. Η βία θα φέρει βία, αυτό είναι σίγουρο όσο και επικίνδυνο, και πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές χωρίς να υπολογίζεται το κόστος τους σε χρήμα. Πρέπει όμως να υπολογίζεται το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, το κοινωνικό κόστος, το κόστος που θα πρέπει να επωμιστούν οι οργανωμένες κρατικές δομές.
Τα σύγχρονα κράτη θεμελιώθηκαν από ανθρώπους που αγωνίστηκαν με θάρρος και θράσος απέναντι στα καθεστώτα που τους καταπίεζαν: στην Ελλάδα τους ονόμαζαν «κλέφτες», στην Ιταλία «ξυπόλυτους του Garibaldi», στις ΗΠΑ «επαναστάτες κατά του βασιλιά». Σήμερα έχουμε φτάσει (τουλάχιστον σε Δυτική Ευρώπη και Βορ. Αμερική και Ωκεανία) σε ένα επίπεδο πολιτισμού που δεν είχαμε φτάσει ΠΟΤΕ! Δεν απαιτούνται πλέον επαναστάσεις για να χτίσουμε κράτη, για να χτίσουμε κοινωνικές δομές που λείπουν. Απαιτούνται όμως αγώνες κατά αυτών και των μηχανισμών τους που δεν σεβάστηκαν το αίμα και τον κόπο των «κλεφτών», των «ξυπόλυτων” ή των «επαναστατών”. Απαιτείται άμεσα αλλαγή και αναδιανομή του πλούτου, ενός πλούτου των λαών που τον νέμονται όμως οι ολίγοι, οι εκλεκτοί. Απαιτείται άμεσα να ξαναγεννηθεί η Δημοκρατία και να ισχύσει ξανά η αξιοκρατία….