Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Χαμένες ευκαιρίες.

Καλημέρα και καλή Τετάρτη.

Διάβαζα στο εβδομαδιαίο άρθρο ενός φίλου για τις χαμένες ευκαιρίες. Ο φίλος μου αναφέρονταν σε χαμένες ευκαιρίες σε τοπικό επίπεδο, στην περιοχή του. Το πρόβλημα όμως των “χαμένων ευκαιριών” είναι γενικότερο, σε εθνικό επίπεδο.
ΖΟΥΜΕ στη χώρα των χαμένων ευκαιριών! Αναλογιστείτε μόνο 2 έργα εθνικής – στρατηγικής σημασίας που θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν πριν – το λιγότερο – 20 χρόνια και δεν έγιναν ποτέ: Κτηματολόγιο και Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, αλληλένδετα μεταξύ τους όσο ο τέντζερης με το καπάκι!

Κτηματολόγιο: βούλιαξε την εποχή του ΠΑΣΟΚ. “Η Ελλάδα αλλάζει” και άλλες παπαριές που μας έλεγαν τότε, “η Ελλάδα καταγράφεται” κλπ κλπ. Τι έγινε? Κατά πάσα πιθανότητα οι κοινοτικοί αλλά και οι εθνικοί πόροι που προορίζονταν για την κατάρτηση του Κτηματολογίου πήγαν σε προεκλογικές σκοπιμότητες (ή στη χειρότερη περίπτωση “φαγώθηκαν”, αυτό όμως δεν μπορώ να το πω γιατί δεν το γνωρίζω, απλά το υποθέτω όπως το 99% των Ελλήνων). Στο ΠΑΣΟΚ λένε πως για αυτό πλήρωσαν στις εκλογές. “Ναι…”, θα απαντήσω εγώ και ακόμη 10.000.000 Έλληνες, “…και μακάρι να βάλατε μυαλό πλέον, όμως τη μ@^@&ι@ που σας έδερνε (και που θα την πληρώνω εγώ και τα παιδιά μου για τα επόμενα 50 χρόνια) που τη βάζετε?”

Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο: Αυτό θα βουλιάξει επί ΝΔ, γιατί η ύπαρξη του Ε.Χ.Σ. προϋποθέτει την ύπαρξη Κτηματολογίου, αλλά και ενός γενικότερου συστήματος καταγραφής της δασικής ή άλλης έκτασης. Άσε που το Σχέδιο που κατατέθηκε από τον Σουφλιά, είναι κουτσό (μερεμέτια έκανε ο Σαρακατσάνος σε απλά ελληνικά) ενώ οδηγεί και στη δημιουργία 5-6 μικρών Αθηνών στην επαρχία. Αντί να διώξουν τον κόσμο από την Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, πριμοδοτούν την αστυφιλία και τη δημιουργία νέων κέντρων που θα μοιάζουν με την Αθήνα αλλά στο… μικρότερο τους! “Πυλώνες ανάπτυξης” και άλλες βλακείες! Αντί να δουν πως ο κόσμος θα επιστρέψει στα χωριά και στην “επαρχία”, αυτοί έχουν βαλθεί να κάνουν μικρές Αθήνες κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, κατά μήκος της Οδού ΠΑΘΕ κλπ κλπ.

Που καταλήγουμε? Στον ίδιο ακριβώς παρονομαστή! Θα πληρώσουμε το 35άρι (το λιγότερο) για να μας καταγράψουν αλλά στο τέλος δεν θα είναι αξιοποιήσιμη η καταγραφή αυτή. Θα πληρώσουμε το 35άρι (το λιγότερο) για να μας καταγράψουν, αλλά επειδή κανείς σε αυτή τη χώρα δεν ξέρει που είναι δάσος, που αστική περιοχή, πού αγροτική περιοχή, θα δηλώνει ότι γουστάρει, θα καταπατά ότι γουστάρει και στο τέλος θα χτίζει όπου γουστάρει! Όλα στο πόδι, όλα για την κονόμα, όλα για να εξυπηρετήσουμε μικροκομματικές σκοπιμότητες και να κόβουμε κορδέλες!

Και άντε μετά αυτή η χώρα να γνωρίσει ανάπτυξη και πρόοδο, αφού κανείς επενδυτής που προέρχεται από το εξωτερικό δεν είναι τόσο μαλάκας ώστε να ρίξει τα λεφτά του και να χτίσει μια μεγάλη βιομηχανία σε έκταση που σε 5 χρόνια μπορεί να του πουν πως είναι δημόσια ή πως ανήκει σε κάνα μοναστήρι του Αγίου Όρους από το 1100 μ.Χ (με Χρυσόβουλο του Λέοντος του 3ου του Ίσαυρου) ή πως είναι ιδιωτική επειδή το είχε πεί την ώρα που ξεψυχούσε ο …παππούς του συμπέθερου του μπατζανάκη της ξαδέλφης του Πρόεδρου της Κοινότητας της Άνω Κωλοπετεινίτσας!

Και φανταστείτε πως αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα των ευκαιριών που χάνονται καθημερινά (και που αφορούν ένα, το πολύ δυο Υπουργεία). Φανταστείτε τι γίνεται σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία ή η παιδεία. Φανταστείτε τι ευκαιρίες μπορεί να χάνονται ακόμη και την ώρα που διαβάζετε αυτή την ανάρτηση εξαιτίας της ανικανότητας, της αμορφωσιάς ορισμένων “υπηρεσιακών παραγόντων” (που κάθε άλλο παρά παράγουν!), εξαιτίας της ηλιθιότητας ορισμένων αλλά και επειδή πρέπει να εξυπηρετηθούν συμφέροντα αυτών που τα χώνουν χοντρά στα κόμματα εξουσίας. Ε ρε γλέντια……