Κατηγορίες
διεθνή ΗΠΑ Συρία Τουρκία

Τι είπε για την Τουρκία, τους Κούρδους της Συρίας και τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Το μέγεθος του μπερδέματος που προκαλεί η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τράμπ για αποχώρηση των στρατευμάτων της χώρας του από τη Συρία ήρθε να επιβεβαιώσει μια δήλωση του υπουργού των Εξωτερικών της χώρας του, Μάικ Πομπέο.

Σε δήλωσή του σε αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο σχετικά με την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία ο Πομπέο ήταν σαφής. Όπως είπε δεν μπορεί να δώσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης (για να μην το εκμεταλλευτούν οι αντίπαλοι των ΗΠΑ) ενώ ανέφερε ότι επί της ουσίας η αποχώρηση θα γίνει με διασφάλιση του ότι “οι Τούρκοι δεν θα σφάξουν τους Κούρδους” (της Συρίας, που τόσα χρόνια ήταν σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο εκεί) και θα προστατευτούν οι θρησκευτικές μειονότητες στη Συρία.

Απαντώντας σε ερώτημα για το εάν ο Ερντογάν είναι αξιόπιστος ως σύμμαχος των ΗΠΑ, είπε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά επί των οποίων οι δυο χώρες (σ. ΗΠΑ και Τουρκία) πρέπει να εργαστούν, ότι υπάρχουν πολλά σημεία που οι ΗΠΑ στηρίζονται ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στην Τουρκία υπάρχουν ακόμη κρατούμενοι Αμερικανοί πολίτες.