Κατηγορίες
Ημαθία

Αιγές και βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας μέσα στον κατάλογο των μνημείων για “αξιοποίηση”…

Τόσο ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών όσο και οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των μνημείων και των πολιτιστικών ακινήτων που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και τα οποία βρίσκονται στον κατάλογο των 10.119 ακινήτων που με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ ΑΕ που ανήκει στο λεγόμενο “Υπερταμείο”.

Όπως γράφουν αθηναϊκά ΜΜΕ, μεταξύ των 10.119 ακινήτων οι αρχαιολόγοι λένε ότι υπάρχουν συνολικά 2.329 ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος, εκ των οποίων κατάφεραν να ταυτοποίησουν μόλις τα 587 ως τις 2/11/2018 (ημερομηνία που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας).

Βασικό κομμάτι της ιστορίας αυτής είναι το εξής: για αυτά τα ακίνητα ούτε το Υπουργείο Πολιτισμού έχει δώσει μια εκτίμηση ότι πρέπει να εξαιρεθούν (δηλαδή, απ’ ότι καταλαβαίνω, να στείλει ένα χαρτί για να ζητήσει την εξαίρεσή τους) αλλά ούτε και το Υπουργείο Οικονομικών τα έχει εξαιρέσει ή έχει εκδώσει σχετική τροποποιητική απόφαση.

Όπως διαβάσω, η ιστορία έχει φτάσει στη δικαιοσύνη και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο (ΣτΕ) ενώ Σύλλογοι Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού μαζί με την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ έχουν στείλει εξώδικο προς την υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, τον Υφυπουργό Κωνσταντίνο Στρατή και την Γ.Γ. Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη ζητώντας να τους δοθεί ο πλήρης κατάλογος.

Στον κατάλογο με τα 587 μνημεία υπάρχουν τα ακόλουθα που βρίσκονται στην Ημαθία:
Αρχαιολογικός χώρος Αιγών, βασιλικοί τάφοι Βεργίνας
Αρχαίο Γυμνάσιο Αιγών
Παλατίτσια, μεταβυζαντινά μνημεία
Αρχαιολογικός Χώρος Αγίας Βαρβάρας, Ασώματων, Άμμου, Ράχης, Τζαμάλας Δ. Βέροιας
Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
Δίδυμα οθωμανικά λουτρά Βέροιας
Αρχαία νεκρόπολη Βέροιας