Κατηγορίες
όνομα Μακεδονίας

Αθήνα: συλλαλητήριο με πολύ κόσμο, πολλά χημικά και επεισόδια

Πετροπόλεμος, χημικά, καδρόνια, επεισόδια, μολότοφ, επιθέσεις σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, τραυματισμένοι πολίτες και αστυνομικοί, κλειστοί σταθμοί μετρό και διακοπή αστικών συγκοινωνιών για πολλές ώρες, μια πόλη που παραλύει αντί να συμβαίνει το αυτονόητο (δηλαδή να αφήνονται άνθρωποι να διαδηλώσουν και να συλλαμβάνονται οι περιβόητοι τόσα χρόνια “γνωστοί – άγνωστοι” κάθε χρώματος και ιδεολογίας). Αυτά ήταν που επισκίασαν το συλλαλητήριο κατά της “Συμφωνίας των Πρεσπών” που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής 20 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Και ξανά η ίδια συζήτηση (όπως στα συλλαλητήρια του 2018 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) για τον αριθμό των συμμετεχόντων σε αυτό: η Αστυνομία κάνει λόγο για 60.000 χιλιάδες, οι διοργανωτές για 600.000 και 3.000 λεωφορεία που πέρασαν τα διόδια και μετάφεραν διαδηλωτές από όλη τη χώρα.

Για μια ακόμη φορά μια συγκέντρωση που ξεκίνησε αλλιώς, κατέληξε αλλιώς. Με τους ακραίους κάθε χρώματος και ιδεολογίας να καταφέρνουν να διαλύουν τα πάντα μέσα σε λίγη ώρα, με αποτέλεσμα να πνιγεί στα δακρυγόνα, στα χημικά και στις φωτιές μια ακόμη διαδήλωση – συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Και με τους πολιτικούς (επίσης κάθε χρώματος και ιδεολογίας) να προσπαθούν με περισσή υποκρισία αλλά και ανευθυνότητα να εκμεταλλευτούν πολιτικά και να εξαργυρώσουν – ο καθένας για λογαριασμό του και με όποιο τρόπο μπορεί – τόσο την παρουσία χιλιάδων ανθρώπων στο Σύνταγμα και στους γύρω δρόμους όσο και τα γεγονότα που καταγράφηκαν.

Άγνωστοι έκαψαν και υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Δήμου Νάουσας, με το οποίο μετακινήθηκε στην Αθήνα ο δήμαρχος της Νάουσας.

Για αυτό το γεγονός, και αφού αναφέρεται στα χημικά λέγοντας ότι προκλήθηκαν “συνθήκες ασφυξίας και πανικού στο συγκεντρωμένο πλήθος”, ο δήμαρχος Νάουσας Ν. Κουτσογιάννης σε ανάρτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Εν συνεχεία μεταβαίνοντας στο σημείο όπου ειχαμε σταθμεύσει το αυτοκίνητο διαπιστώσαμε πως είχε υποστεί εμπρησμό από τους γνωστούς κάφρους που δρουν ανενόχλητοι εις βάρος της κοινωνικής ειρήνης και της δημοκρατίας. Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στη συμβολή της οδού Ακαδημίας με τη Χ. Τρικούπη σε κεντρικότατο σημείο της Πρωτεύουσας της χώρας, κάτω από τα γραφεία της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών. Τα γραφεία ήταν ο πρωτος στόχος και αφου δεν κατέστη δυνατόν να κάψουν τα γραφεία ξέσπασαν στο κρατικό αυτοκίνητο. Αστυνομικός των ΜΑΤ που βρισκόταν πιο κάτω μας “ενημέρωσε” πως στο σημείο που παρκάραμε υπάρχει περιορισμένος έλεγχος από πλευράς του συντεταγμένου κράτους και είναι άντρο αναρχικών. Πριν από λίγο κατεθεσα μήνυση στη ΓΑΔΑ για το περιστατικο.”