Κατηγορίες
επιστήμη - τεχνολογία σεισμός

Το νέο τσουνάμι στη Ινδονησία και τι είπε ο καθηγητής Λέκκας για την ελληνική γραφειοκρατία

Με αφορμή το τσουνάμι που έπληξε την Ινδονησία το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018 (μετά από έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα) ήρθαν ξανά στην επιφάνεια πολλά πράγματα για τα οποία κάποια στιγμή επιβάλλεται να αναθεωρήσουμε: τη θέση μας στο πλανήτη σε σχέση με τα γεωλογικά φαινόμενα, το πως θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε, το αν αυτά που σήμερα διαθέτουμε σε επίπεδο τεχνολογίας μπορούν να μας βοηθήσουν επαρκώς κλπ κλπ.

Άλλωστε, μπροστά στις δυνάμεις της φύσης, όταν απελευθερώνονται, είμαστε όλοι πάρα – πάρα – πάρα πολύ μικροί και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουμε κάποια στιγμή!

Έτυχε να ακούσω τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα σε μια ραδιοφωνική συνέντευξή του (στο κρατικό ραδιόφωνο).

Δεν θα μείνω στην επιστημονική προσέγγιση που έκανε. Άλλωστε αυτό δεν είναι δυνατό! Είπε όμως δυο – τρία πολύ σημαντικά πράγματα ακόμη, που σχετίζονται με την επιστήμη του και με το Ελληνικό κράτος, αλλά και με το πως θα πρέπει να βλέπουμε εμείς φαινόμενα όπως μια ηφαιστειακή έκρηξη ή ένα τσουνάμι.

 

Θα μείνω σε ορισμένα λοιπόν:

Όπως είπε, οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι ότι φαινόμενα όπως αυτό (εννοούσε την ηφαιστειακή έκρηξη αλλά και το τσουνάμι που ήταν επακόλουθό της) συμβαίνουν πάνω στον πλανήτη εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Ειδικά δε το συγκεκριμένο γεγονός συνδυάστηκε και με άλλα, όπως η παλίρροια και η πανσέληνος, γεγονός που επιδείνωσε την κατάσταση ακόμη περισσότερο. Κι ανέφερε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία που ήδη έχουμε με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να αναπτύξουμε συστήματα έγκαιρης πρόβλεψης (όπου αυτό είναι δυνατό να γίνει) αλλά και έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών.

το γεγονός όπως το παρουσίασαν σε γραφικό διεθνή ΜΜΕ

Ο καθηγητής Λέκκας μίλησε όμως και για τη δουλειά που γίνεται στα πανεπιστήμια, γενικά. Τα οποία πρωτοπορούν στην έρευνα, παρόλα τα προβλήματα που έχουν. Και εξαιτίας αυτής τους της πρωτοπορίας τα εμπιστεύονται ακόμη και διεθνείς ειδησεογραφικοί οργανισμοί και ΜΜΕ.

Επεσήμανε δε ότι δεν υπάρχει επαρκής στήριξη από την Πολιτεία στο συγκεκριμένο έργο των πανεπιστημίων και ότι “όλος ο κόσμος πάει μπροστά ενώ εμείς πάμε προς τα πίσω” και για το λόγο αυτό υπάρχουν και επιστήμονες που αποφασίζουν να αρχίσουν ή να συνεχίσουν τις καριέρες τους στο εξωτερικό.

Είπε όμως και μια μεγάλη και πικρή αλήθεια για το δημόσιο και τον τρόπο που λειτουργεί (μια αλήθεια που ισχύει για οποιονδήποτε έχει να κάνει με το δημόσιο): η τροχοπέδη είναι η γραφειοκρατία. Και όπως χαρακτηριστικά είπε, “η γραφειοκρατία είναι ο μαζοχισμός της ελληνικής πραγματικότητας”…