Κατηγορίες
Βέροια δημοτικές εκλογές

“Πολίτες σε Δράση”. Η ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού που θα διεκδικήσει το Δήμο Βέροιας στις εκλογές του Μαΐου

Πολίτες σε Δράση, Βέροια δημοτικές εκλογές 2019 Την ιδρυτική της διακήρυξη, συνοδευόμενη από υπογραφές, έδωσε στη δημοσιότητα η δημοτική παράταξη “Πολίτες σε Δράση” που θα διεκδικήσει το Δήμο Βέροιας στις εκλογές του Μαΐου του 2019.

Επικεφαλής της παράταξης έχει τεθεί ο δικηγόρος Αντώνης Μαρκούλης.

Στη διακήρυξη αναφέρονται τα εξής:


Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπολίτες μας

Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, βγήκαμε από το καθεστώς σκληρής επιτροπείας. Δεν είναι ανέκδοτο, είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για τη ζωή μας, για τις ζωές όλων μας. Η χώρα αρχίζει πλέον να στέκεται στα δικά της πόδια. Έπειτα από χρόνια λιτότητας, ύφεσης και -κυρίως- συλλογικής απελπισίας. Επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ακολουθεί μια πορεία βήμα προς βήμα, που ανοίγει δρόμο προς το μέλλον. Αποκαθίστανται εργασιακά δικαιώματα.

Αναδεικνύεται πλέον ο γεωστρατηγικός ρόλος της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η Ελλάδα είναι ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και η ιστορική της αποστολή είναι να αναλάβει δράση, να οδηγήσει ολόκληρη την περιοχή σε μια εποχή συνεργασίας, σταθερότητας και ευημερίας. Με σεβασμό στην ιστορία και την αξιοπρέπεια των λαών μας. Ποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό;
Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα πράγματα αλλάζουν. Δεν είμαστε καταδικασμένοι. Οι νέοι μας κυρίως, δεν είναι καταδικασμένοι.

Σε ό,τι αφορά τώρα την Τοπική Αυτοδιοίκηση:
Προχώρησε η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τ.Α.
Ψηφίστηκε η απλή αναλογική που υπόσχεται ένα νέο μέλλον γι αυτήν.

Από τον «Καλλικράτη» πήγαμε στον «Κλεισθένη Ι».
Ο «Κλεισθένης Ι» αναφέρεται στην οργανωτική ανασυγκρότηση της Τ.Α., στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας και τη διεύρυνση της συμμετοχής. Επιφέρει σημαντικές τομές στην κατηγοριοποίηση των δήμων, στο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των δημοτικών και των περιφερειακών αυτοδιοικητικών αρχών, στο σύστημα διοίκησης των Ο.Τ.Α., στην εποπτεία των Ο.Τ.Α., στην εισαγωγή θεσμών άμεσης συμμετοχής και δημοκρατικής έκφρασης των πολιτών.
Οι εναλλακτικές προτάσεις για τον Δήμο τόσο εκείνων που ασκήσαν διοίκηση, επί σειρά ετών αποτυγχάνοντας στον θεσμικό τους ρόλο και υπακούοντας στα κομματικά κελεύσματα και στα ρουσφέτια αδικώντας τους θεσμούς και τους πολίτες, όσο και των νεόκοπων λυτρωτών που προκαλούν το κοινό αίσθημα με την συμπεριφορά τους, δεν πείθουν πια.

Βεβαίως και συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα. Τα μνημόνια αφαίρεσαν το 60% των θεσμοθετημένων πόρων της Τ.Α. Μόνον τα τελευταία χρόνια υφίσταται προστασία -όσο βεβαίως αυτό είναι εφικτό- της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Σήμερα και στο χώρο της Τ.Α., κάτι πρωτοπόρο και προοδευτικό για τον τόπο μας δε μπορεί παρά να το περιμένουμε, από σχήματα που λειτουργούν ΜΕ ΚΟΡΜΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, από τη συνεργασία με τις δυνάμεις της οικολογίας, προοδευτικούς συμπολίτες μας αλλά και τους σοσιαλδημοκράτες που δεν σύρθηκαν και δεν ενσωματώθηκαν στις νεοφιλελεύθερες λογικές, που δεν υπέκυψαν στους πειρασμούς της διαπλοκής και της διασπάθισης κονδυλίων κλπ.

Να συνεργαστούμε

  • με όσους είναι προσηλωμένοι στην αναζήτηση κοινών λύσεων στα κοινά μας προβλήματα,
  • με εκείνους που αγωνίζονται αντί να παραιτούνται,
  • με εκείνους που στοχεύουν στο να ενώσουν και όχι να πυροδοτήσουν νέους διαχωρισμούς μεταξύ των πολιτών και των λαών,
  • με όσους επιθυμούν να βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας στην κρίσιμη αυτή περίοδο.

Οι δυνάμεις της δεξιάς και ακροδεξιάς εκμεταλλευόμενες την κρίση που οι ίδιες εξέθρεψαν, επιδιώκουν να γυρίσουν την ιστορία είτε στο 2010 όταν η χώρα χρεοκόπησε, είτε ακόμα πιο πίσω, σε σκοτεινές και φασίζουσες εποχές, δείχνοντας με το δάκτυλο τους φτωχούς, τους άνεργους , τους αδύναμους. Δίνουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας και εξαπατούν τους πολίτες για να τους κάνουν να νιώθουν ανασφαλείς και φοβισμένοι.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι
Με βάση όλα τα παραπάνω, η κατεύθυνσή μας το επόμενο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να είναι άλλη από τη συγκρότηση μιας αυτοδιοικητικής κίνησης, με δραστήρια παρουσία στο Δήμο Βέροιας, της καλλιέργειας του προγραμματικού λόγου και της αναζήτησης συγκεκριμένων προγραμματικών και προοδευτικών συγκλίσεων με πλαίσιο γύρω από τους παρακάτω άξονες:

  • Την ευρύτερη δυνατή συμφωνία για το ρόλο της Τ.Α. στο πολιτικό–διοικητικό σύστημα της χώρας.
  • Ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο βασισμένο στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών (όπως αυτές αποτυπώθηκαν και μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια).
  • Τη συγκρότηση μετώπου απέναντι σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, την ακροδεξιά, το φασισμό, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, το ρατσισμό.
  • Την εφαρμογή κοινωνικής και πολιτισμικής πολιτικής (υγεία, παιδεία, αλληλεγγύη), με την ενίσχυση δημοτικών και κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Την προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
  • Την τακτική λογοδοσία.
  • Τη χρηστή και διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Η πρωτοβουλία μας για το Δήμο Βέροιας θα συνεχίσει να παραμένει ανοιχτή, σε όλους εκείνους τους πολίτες που ενδιαφέρονται για τα κοινά μας οράματα, που  ευαισθητοποιούνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν την οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής, τη βελτίωση των υποδομών, της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του περιβάλλοντος.
Αγαπητοί συμπολίτες,

Δεν έχουμε καμία δέσμευση απέναντι σε κανέναν, πάρα μόνον απέναντι στις αρχές μας, στις ανάγκες των ανθρώπων και στην συνείδησή μας. Η παράταξη μας δεσμεύεται και δεσμευόμαστε όλοι να παλέψουμε για τα παρακάτω.

Στον Κοινωνικό τομέα μόνο μας μέλημα η στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη και που είναι θύματα μνημονιακών πολιτικών.

Στον διατροφικό τομέα ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κλάδος, θέλουμε να είναι βασική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξή της χώρας και του τόπου.

Στον τομέα του περιβάλλοντος θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να προστατέψουμε το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους του τόπου μας και τις μορφές ενέργειας που δεν καταστρέφουν. Διεκδικούμε χωροταξικούς σχεδιασμούς, αστικές και περιαστικές αναπλάσεις που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους και τις ανάγκες τους.

Τομείς όπως, ο πολιτισμός, η αρχαιολογία και ο θρησκευτικός τουρισμός, ο ενναλακτικός τουρισμός, η παιδεία και ο αθλητισμός, τα δικαιώματα για τις μειονότητες και τις διαφορετικότητες, τα δικαιώματα για τα αδέσποτα, θα είναι πρώτο μέλημα της δράσης μας.

Θέλουμε έναν Δήμο εγγυητή της Δημοκρατικής έκφρασης, ανοιχτό στην κοινωνία, ανοιχτό στους πολίτες και στους φορείς.

Θα δώσουμε έμφαση στην λειτουργία και οργάνωση του Δήμου, τα δημοτικά τεχνικά έργα και τις οικονομικές

υπηρεσίες, καθώς και στην συμβολή του Δήμου στην ανάπτυξη της περιοχής και ευρύτερα της περιφέρειας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από τα έργα που θεωρούμε πως είναι βασικά και χρήσιμα, και που θα πρέπει να μας απασχολήσουν:

  • Αναδιάρθρωση γεωργικής παραγωγής με έμφαση σε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. (Βιολογική γεωργία – χρήση νέων τεχνολογιών – αναδιάρθρωση καλλιέργειας ροδάκινου)
  • Ενίσχυση Συμβολαιακής Γεωργίας.
  • Χωροθέτηση και ίδρυση ΒΙΠΕ-ΒΙΠΑ.
  • Ενεργειακή θωράκιση σχολείων και δημόσιων κτηρίων.
  • Ποδηλατική σύνδεση Βέροιας-Βεργίνας με μονοπάτι που θα έδενε τους τρεις αρχαιολογικούς χώρους.
  • Αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου.
  • Χρηματοδότηση για την συνέχιση κατασκευής του κολυμβητηρίου της Βέροιας στο χώρο του Ε.Α.Κ.
  • Τουριστική χρήση του Δικαστικού μεγάρου
  • Ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και της επισκεψιμότητας των θρησκευτικών και αρχαιολογικών χώρων της περιοχής.
  • Δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο.
  • Απασχόληση προσφύγων ως εργάτες γης κατόπιν από εκπαίδευσής τους.

(Εξάλλου τα παραπάνω αποτέλεσαν αντικείμενο επεξεργασίας στο αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας).

Η παρακαταθήκη που μας έχει αφήσει από το πρόγραμμα της η παράταξη των ‘’ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ’’ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και οδικός άξονας, για την επεξεργασία όλων των παραπάνω προτάσεων.
Όλα τα παραπάνω και πολύ περισσότερα θα γίνουν αντικείμενο συλλογικής και συμμετοχικής επεξεργασίας από την παράταξή μας, ώστε να γίνουν θέσεις της και στόχοι δράσης.

Η παράταξη μας «ΠΟΛΙΤΕΣ σε Δράση»
θα αγωνιστεί για την εφαρμογή του προγράμματος μας που θα εμπλουτίζεται συνεχώς από τους συμπολίτες μας με γνώμονα να υπηρετήσουμε ανιδιοτελώς το τόπο και τους δημότες μας. Μαζί με τα κινήματα, τους φορείς και τις συλλογικότητες των συμπολιτών μας, θα δώσουμε όραμα, ελπίδα και προοπτική στο δήμο μας.

Βέροια 3/12/18

Η διακήρυξη εγκρίθηκε και υπογράφηκε από τους παρευρισκόμενους. Ακολουθεί τμήμα του καταλόγου όσων συνυπέγραψαν (με αλφαβητική σειρά) και θα ακολουθήσει δημοσίευση και των υπολοίπων υπογραφών.

Η διαδικασία συλλογής υπογραφών αποδοχής και συμμετοχής στην κίνηση, παραμένει ανοιχτή σε όσους συμπολίτες μας το επιθυμούν

Βλαχοπούλου-Γαλίκα Σούλα
Βουλουτάκης Ζαχαρίας
Γεωργιάδης Γρηγόρης
Γεωργιάδου Ρένα
Γεωργόπουλος Γιώργος
Γώγος Χρήστος
Ζαχαρίδης Χρήστος
Κάκαρης Γιώργος
Καραγιάννης Κωνσταντίνος
Κόντογλου Νέστωρ
Κουτσαντάς Κωνσταντίνος
Κωνσταντινόπουλος Βασίλης
Κωστόπουλος Αναστάσιος
Κωτσίδου Έφη
Λένος Ευάγγελος
Μουρατίδης Γιώργος
Μποζίνης Στέργιος
Ντίνας Χάρης
Οικονόμου Γιώργος
Παπαγιαννούλη Δέσποινα
Παπαγιαννούλη Εύη
Παπαδίνα Πετρούλα
Παπαδόπουλος Ευγένιος
Plangarica Armida
Σαράντη Βαρβάρα
Σοφιανίδου Ευτυχία
Ταϊλαχίδης Σάββας
Ταρασίδης Σάββας
Τζελέπης Κωνσταντίνος
Τολιόπουλος Αντώνης
Τσακελίδου Ελισάβετ
Τσαπαρόπουλος Πέτρος
Τσιάνος Δημήτρης
Χαμπίδης Δημήτρης
Χειμώνας Αθανάσιος