Κατηγορίες
Βεσυρόπουλος Απόστολος Νέα Δημοκρατία Οικονομία

Βεσυρόπουλος για Κυβέρνηση: “δεν θα καταλάβουν ποτέ την ανάγκη για μείωση των φόρων”

Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών ΒεσυρόπουλοςΣτο Συνέδριο του ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών), όπου παρουσιάστηκε η μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών, με θέμα «Η φορολογία ακινήτων, η ανάπτυξη και το μέλλον των κατασκευών», παραβρέθηκε ο βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε στα σοβαρά πλήγματα που έχει υποστεί ο κλάδος των κατασκευών τα τελευταία χρόνια, κυρίως από την υπερφορολόγηση και το ασφυκτικό και πολυδαίδαλο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

«Κάποιοι, που είναι εγκλωβισμένοι σε ένα κόσμο ιδεοληψιών και ψευδαισθήσεων, είναι δύσκολο να αντιληφθούν ότι η ύφεση στην αγορά ακινήτων και στις κατασκευές δεν επιτρέπει την δημιουργία βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία σε βάθος χρόνου.

Κάποιοι , που θεωρούν ότι ασκούν μια ψευδεπίγραφη ταξική πολιτική, προσθέτοντας φορολογικά βάρη στα ακίνητα, δεν θα καταλάβουν ποτέ την ανάγκη για μείωση των φόρων. Οι ίδιοι, στις αρχές του 2015, υπόσχονταν την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Τελικά όχι μόνο δεν κατάργησαν τον ΕΝΦΙΑ αλλά τον αύξησαν μέσα από την μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά και την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης στο συμπληρωματικό φόρο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής Ημαθίας και αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών, αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόταση που έχει επεξεργαστεί και διαμορφώσει η Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι, μέσα από μια συγκριτική ανάλυση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία, που υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκύπτει ότι, η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στην υπερφορολόγηση, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση πίσω από τη Βρετανία και τη Γαλλία. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι, αυτή η εικόνα δημιουργεί ένα υφεσιακό κλίμα στην αγορά ακινήτων και στις κατασκευές, μαζί βεβαίως με τη γραφειοκρατία και τα εμπόδια που θέτει το θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις. Είναι μια εικόνα που πρέπει να αλλάξει.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, ακόμη, αναφέρθηκε στην προγραμματική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων που παρουσίασε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της πρώτης διετίας.

-Πραγματική εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

-Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων.

-Έκπτωση φόρου 40% έως 50% για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων. Με αυτό τον τρόπο θα αναβαθμιστεί και το κτιριακό απόθεμα της χώρας.

-Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

-Aποσαφήνιση της έννοιας της φορολογικής κατοικίας, και ενίσχυση του προγράμματος golden visa/non-dom, με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, για την προσέλκυση κεφαλαίων και ξένων επενδυτών.

-Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%.

-Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% που είναι σήμερα στο 5%.

-Απλοποίηση των μεταβιβάσεων και μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων. Σήμερα απαιτούνται 23 δικαιολογητικά, ο στόχος μας είναι, να μειωθούν άμεσα στο ένα τρίτο και σταδιακά να είναι διαθέσιμα όλα ηλεκτρονικά.

Ταυτόχρονα, προκύπτει η αναγκαιότητα θεσμικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της αγοράς ακινήτων που περιλαμβάνουν:

1ον) Την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης αλλά και ελέγχου της δόμησης, μέσα από έναν Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη που θα αποτυπώνει, με τρόπο δεσμευτικό για τη διοίκηση, πού μπορεί να χτίσει κανείς και υπό ποιες προϋποθέσεις.

2ον) Την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης στα ζητήματα των ακινήτων.

3ον) Την παροχή κινήτρων για επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων, με στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να προσελκύσει η χώρα μας επενδυτικά κεφάλαια στην αγορά ακινήτων.

4ον) Την εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος, με ταυτόχρονη άρση των στρεβλώσεων που αποτρέπουν τον σαφή, διαφανή και μακρόπνοο χωροταξικό σχεδιασμό. Και δεν υπάρχει καλύτερη και δημοκρατικότερη ευκαιρία για αυτό από τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο βουλευτής Ημαθίας ανέφερε: «Η ενίσχυση της αγοράς ακινήτων και της επιχειρηματικότητας αλλά και η δημιουργία προϋποθέσεων για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, είναι το μεγάλο στοίχημα για τη Δημιουργική Ελλάδα του αύριο. Στην αγορά ακινήτων και κατασκευών, αποτυπώθηκε η Δημιουργική Ελλάδα. Η Ελλάδα που επενδύει, παράγει πλούτο και αναπτύσσεται.
Αυτή την Ελλάδα πρέπει να φέρουμε και πάλι στο προσκήνιο».