Κατηγορίες
διεθνή ΗΠΑ Τουρκία

Η Τουρκία απελευθέρωσε τον Αμερικάνο πάστορα

Μια εξέλιξη που αναμένεται να έχει τον δικό της αντίκτυπο στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις (αλλά και στο γενικότερο κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο) καταγράφηκε την Παρασκευή και δεν είναι άλλη από την απελευθέρωση του Αμερικανού Andrew Brunson.

Ο Brunson απελευθερώθηκε από τις τουρκικές Αρχές μετά από απόφαση δικαστηρίου της γείτονος χώρας που τον καταδίκασε σε τρία χρόνια φυλάκιση για συνεργασία με γκιουλενιστές. Το δικαστήριο θεώρησε ότι ο χρόνος προφυλάκισής του ήταν αρκετός και έτσι ο Αμερικανός οδηγήθηκε στο σπίτι του στη Σμύρνη και από εκεί στο αεροδρόμιο για να φύγει για τις ΗΠΑ, με ενδιάμεσο σταθμό τη Γερμανία.

Στο δικαστήριο οι μάρτυρες που κατέθεσαν είπαν ότι οι αρχικές μαρτυρίες τους δεν έγιναν κατανοητές και ότι ποτέ δεν είχαν αναφέρει ότι ο Andrew Brunson είχε σχέση με τρομοκρατίες, Γκιουλέν και άλλα τέτοια (όσα δηλαδή του χρέωναν οι τουρκικές Αρχές μέχρι τώρα και τον κρατούσαν).

Με το που έγινε γνωστό ότι ο Brunson θα φύγει για την Αμερική ξεκίνησαν τόσο η πτώση του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας όσο και η επικοινωνία μεταξύ αξιωματούχων των δυο χωρών. Οι Αμερικάνοι, μετά την απελευθέρωση του πάστορα, εξακολουθούν να ζητούν από τους Τούρκους την απελευθέρωση και άλλων κρατούμενων από τον Ερντογάν, μεταξύ αυτών ενός Τουρκο-αμερικανού επιστήμονα της NASA.

Η κράτηση του Andrew Brunson και η εμμονή της Τουρκίας να τον κρατά και να τον φέρει ενώπιον δικαστηρίου με κατηγορίες για συνεργασία με γκιουλενιστές έχουν οδηγήσει στα άκρα τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας (με σκληρά οικονομικά μέτρα) ενώ η τουρκική λίρα τα τελευταίο διάστημα έχει καταρρεύσει. Η δε συνεργασία των Τούρκων με τη Ρωσία έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, με αποτέλεσμα οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών να είναι οι χειρότερες των τελευταίων 50 ετών.