Κατηγορίες
κοινωνία Οικονομία

Εκατομμύρια οι κατασχέσεις λογαριασμών και μια επική επιστολή στην Εφορία…

Αρκετά είναι τα στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα σχετικά με τις κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών που οφείλουν στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία ή σε ιδιώτες.

Και άντε, να έχει ο άλλος λεφτά και να μην πληρώνει λογικό είναι να προχωρήσουν οι κατασχέσεις. Φαίνεται όμως ότι έχουμε περάσει σε άλλο… στάδιο, αφού τα λάθη και οι “εξυπνάδες” που γίνονται διαδέχονται το ένα το άλλο και η οργή του κόσμου φουντώνει.

Κάποιες κλασσικές περιπτώσεις:


α) πεθαίνει κάποιος και οι πλησιέστεροι συγγενείς επισκέπτονται την Εφορία για να δουν αν ο μακαρίτης χρωστάει. Τους λένε ότι δεν χρωστάει και ζητούν τη διαγραφή από τα μητρώα της ΔΟΥ. Όμως ξαφνικά οι επί Γης συγγενείς βλέπουν ότι η ΔΟΥ τους απειλεί με αναγκαστικά μέτρα, επειδή υπήρχαν οφειλές του μακαρίτη για τις οποίες δεν ενημερώθηκαν…
β) γίνονται κατασχέσεις σε επιδόματα και βοηθήματα που χορηγούνται σε ανηλίκους, επειδή οι γονείς έχουν κάποια οφειλή…
γ) τόσο η Εφορία όσο και οι τράπεζες δεν αναγνωρίζουν εξόφθαλμα λάθη – συνέβη για παράδειγμα όταν από λάθος μπήκαν στη μισθοδοσία κάποιου υπαλλήλου που χρωστούσε 10 χιλιάρικα αντί 1 που ήταν ο μισθός του (τι κάνει ένα μηδενικό ε;;;), η τράπεζα πήρε τα λεφτά επειδή όφειλε και τώρα (επειδή δεν αναγνωρίζεται το λάθος) τρέχουν όλοι μαζί στα δικαστήρια – με ότι συνεπάγεται αυτό για χρήμα και χρόνο για τους διάδικους…
δ) τραπεζικοί λογαριασμοί κατάσχονται πριν να λήξει η προθεσμία που οι ίδιες οι υπηρεσίες ορίζουν.

Φυσικά δεν είναι αποκλειστικότητα της Ελλάδας τέτοιες καταστάσεις. Που από τη μια σε κάνουν και γελάς (με το χάλι) και απ’ την άλλη σε εξοργίζουν αφάνταστα (με την ανάλγητη δημόσια μηχανή που σε βλέπει μόνο ως είσπραξη και όχι ως άνθρωπο…).

Στην Κύπρο επαναλήφθηκε κάτι που έχει γίνει και εδώ: η Εφορία ζήτησε λεφτά από κάποιον που μας άφησε. Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι δεν μας άφησε προχτές ή πριν από κανά μήνα. Μας άφησε στις 26/6/1988. Πριν από τριάντα χρόνια.

Όπως αναφέρουν ελληνικά και κυπριακά ΜΜΕ οι κληρονόμοι, βασικά η εγγονή του αποβιώσαντος το 1988, έστειλε επιστολή στην Εφορία.

Διαβάστε:

Δεν ξέρω αν η επιστολή είναι πραγματική ή τρολιά. Πάντως είναι ακριβής ως προς το που θα πρέπει να απευθυνθεί κάποιος που ψάχνει όποιον μας άφησε και του χρωστούσε…