Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας δημοτικές εκλογές Τοπική Πολιτική Επικαιρότητα - Δημοτικές παρατάξεις

Δημοτικές εκλογές: αν κάποιος άγνωστος σας χαρίσει ξαφνικά λουλούδια…

Στη φάση αυτή δυο είναι τα βασικά προβλήματα που οι “υποψήφιοι” θα πρέπει να αντιμετωπίσουν – το “υποψήφιοι” το βάζω απαραίτητα σε εισαγωγικά, επειδή από την προαναγγελία μιας υποψηφιότητας μέχρι την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων από το Πρωτοδικείο έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Ειδικά δε στο Δήμο Αλεξάνδρειας, θα πρέπει μέχρι τον Μάρτιο να αναμένουμε πολλές αλλαγές.

Πάμε τώρα στα “βασικά” προβλήματα που υπάρχουν παντού, όχι μόνο στο Δήμο Αλεξάνδρειας: το πρώτο πρόβλημα έχει να κάνει με τις (προεκλογικές και μετεκλογικές) συνεργασίες και το δεύτερο με τις υποψηφιότητες για θέσεις συμβούλων.

Ο “Κλεισθένης” δημιουργήθηκε με το σκεπτικό ότι η απλή αναλογική θα προωθούσε τις συνεργασίες, τη σύνθεση απόψεων και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Στην ουσία όμως αυτό που θα προωθήσει θα η πιθανότητα να παραλύσει το σύμπαν (λόγω έλλειψης σταθερών – κατά βάση – πλειοψηφιών) αλλά και συνδιαλλαγές και πολλές πολλές υποσχέσεις!

Και μην πάει ο νους μας μόνο σε μετεκλογικές συνεργασίες και συνδιαλλαγές. Ακόμη και σε προεκλογικές συνεργασίες να πηγαίνει, επειδή δεν είναι καθόλου απίθανο να στηθούν συνδυασμοί (δεν είναι άλλωστε μεγάλος ο απαιτούμενος αριθμός υποψηφίων για να στηθεί ένας συνδυασμός) που θα αποτελούν ο ένας συμπλήρωμα του άλλου.
Έτσι ενώ οι ψηφοφόροι θα έχουν την εντύπωση ότι ψηφίζουν διαφορετικά πράγματα, στην ουσία θα ψηφίζουν το ίδιο! Δεν θα “τραβάει” πολύ ο βασικός υποψήφιος, θα “τραβάει” όμως κάποιος άλλος. Οπότε, με μια συνεργασία μετά τις εκλογές θα είναι σχετικά εύκολο να δημιουργηθεί μια πλειοψηφία που θα μπορεί να διοικήσει έναν Δήμο ή μια Περιφέρεια.

Το δεύτερο θέμα – πρόβλημα έχει να κάνει με την ποσόστωση φύλου στα ψηφοδέλτια. Τουλάχιστον 40% πρέπει να είναι οι άνδρες ή οι γυναίκες στα ψηφοδέλτια!

Σε απλά ελληνικά και επί πραγματικών αριθμών και γεγονότων: στο Δήμο Αλεξάνδρειας για παράδειγμα, σε οποιονδήποτε συνδυασμό κατέβει στις εκλογές για να διεκδικήσει τη δημαρχία θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 17-18 γυναίκες (συνήθως αναφερόμαστε όλοι σε αυτή την εκδοχή επειδή οι άνδρες αποτελούν την πλειοψηφία των υποψηφίων των συνδυασμών).

Οπότε αγαπητές μου κυρίες, αν κάποιος άγνωστος σας χαρίσει ξαφνικά λουλούδια, δεν θα είναι επειδή τον άγγιξε το άρωμά σας!! Θα είναι επειδή απλά θα θεωρεί ότι έχετε “ρεύμα” και θα θέλει να σας βάλει ως υποψήφια στο συνδυασμό του….