Κατηγορίες
Δήμος Αλεξάνδρειας Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Δήμος Αλεξάνδρειας: με τις ψήφους της πλειοψηφίας εγκρίθηκαν απολογισμός, ισολογισμός και αποτελέσματα χρήσης του 2017

Με τις ψήφους της παράταξης της πλειοψηφίας εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας, κατά την ειδική συνεδρίαση της Τετάρτης 10 Οκτωβρίου 2018, ο απολογισμός, ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης οικονομικού έτους 2017 του Δήμου.

Ο απολογισμός, όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Π. Γκυρίνης, παρουσιάζει υπόλοιπο περίπου 7,74 εκατομμύρια ευρώ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μια αρκετά μεγάλη σε χρόνο συζήτηση σχετικά με αρκετά σημεία που σχετίζονται με το παραπάνω θέμα.

Η αντιπολίτευση καταψήφισε.

Συγκεκριμένα ο Φ. Δημητριάδης είπε ότι το υπόλοιπο καταδεικνύει ότι η διοίκηση ήταν ανεπαρκής και ότι δεν εκτελέστηκε στην ουσία κανένα έργο, ότι όλα τα έργα είναι συνεχιζόμενα από τη δική του θητεία και ότι εν τέλει πρόκειται για “ισολογισμό διαχείρισης που δεν έχει προσφέρει απολύτως τίποτε”. “Βάλατε τον αυτόματο πιλότο (….) η δημοτική αρχή αυτή έχει αποτύχει παταγωδώς”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος και αρχηγός της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης.

Στην ανταπάντησή του ο δήμαρχος είπε ότι ο Φ. Δημητριάδης είναι γενικά απών από τα δρώμενα του Δήμου και για αυτό δεν βλέπει κανένα έργο.

Ο Χ. Αλευράς είπε ότι σε κανονικές συνθήκες δεν θα πρέπει να εμφανίζονται πλεονάσματα αλλά ισοσκελισμένο οικονομικό έτος, αφού στην καθημερινότητα των δημοτών θα πρέπει τα χρήματα των πλεονασμάτων να γίνονται παροχές – έργα ή υπηρεσίες όπως έργα για αποχέτευση η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ερωτήματα που σχετίζονται με τα οικονομικά του Δήμου για τη συγκεκριμένη περίοδο που συζητούνταν έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Θεοχάρης.
Ο Θεοχάρης έκανε ερώτημα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοτών προς το Δήμο, για ένα ποσό που καλείται να καταβάλει ο Δήμος και σχετίζεται με δάνειο που φαίνεται ότι έδωσε στον παλιό Δήμο Μελίκης δημοτικός υπάλληλος ή για την κατάσχεση ενός μεγάλου ποσού από πλευράς της Τράπεζας Πειραιώς λόγω οφειλής της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας.

Απαντώντας ο δήμαρχος Π. Γκυρίνης είπε ότι σχετικά με το θέμα του υπαλλήλου και του δανείου του προς τον πρώην Δήμο Μελίκης ο Δήμος Αλεξάνδρειας εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα που είχε στη διάθεσή του και το αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα δικαστικής εξέλιξης. Δήλωσε επίσης ότι δεν αποδέχθηκε ποτέ κάποιο δάνειο και πως ότι συνέβη είναι αποτέλεσμα λόγω προσφυγής του υπαλλήλου στη Δικαιοσύνη. Για το ίδιο θέμα απάντησε και ο πρώην δήμαρχος Φ. Δημητράδης ο οποίος είπε ότι κατά τη διάρκεια τη δικής του θητείας ούτε ο ίδιος προσωπικά ούτε ο Δήμος αποδέχθηκαν κάποιο δάνειο από υπάλληλο προς το Δήμο, αφού υπάρχουν άλλοι τρόποι να δανειστούν οι Δήμοι χρήματα για τις όποιες ανάγκες τους.

Για το θέμα της κατάσχεσης από την Τράπεζα Πειραιώς ποσού που χρωστούσε η ΔΕΥΑ και πλήρωσε ο Δήμος ως εγγυητής, ο δήμαρχος παραδέχθηκε ότι το δάνειο δεν εξυπηρετούνταν επί μακρόν (τουλάχιστον από 2 διοικήσεις) ενώ στηλίτευσε και τη στάση της Τράπεζας που ενώ γίνονταν διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με το Δήμο τελικά προχώρησε στην κατάσχεση του ποσού.

Στο θέμα των ανείσπρακτων – ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δήμο ο αντιδήμαρχος Στέφανος Δριστάς είπε ότι πρόκειται περί τεράστιου θέματος και ότι η οικονομική υπηρεσία του Δήμου είναι έτοιμη να διεκδικήσει τα οφειλόμενα προς το Δήμο χρήματα. Επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί δημότες μέσα στο 2018 που ήδη έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις και καταβολής προκαταβολών καθώς και ότι έχουν βεβαιωθεί από το Δήμο έως τώρα περίπου 350.000 ευρώ από τέτοιες περιπτώσεις ανείσπρακτων οφειλών.