Κατηγορίες
τηλεόραση

Σε ποιες περιοχές του Δήμου Αλεξάνδρειας οι κάτοικοι θα λάβουν κουπόνι 110 ευρώ για τηλεοπτική σύνδεση

Το Νεόκαστρο και η Τριλοφιά (καθώς και η Μονή Αγίου Αθανασίου Σφηνίσσης) που βρίσκονται στη Δημοτική Ενότητα Μελίκης του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας είναι μεταξύ των περιοχών των οποίων οι μόνιμοι κάτοικοι θα προμηθευτούν κουπόνι των 110 ευρώ, που θα εξαργυρώνουν στον πάροχο της επιλογής τους για την απόκτηση εξοπλισμού που θα τους εξασφαλίσει πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

Παρά το ότι οι περισσότεροι εξ’ ημών έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή τηλεόραση εδώ και πολύ καιρό, υπάρχουν και 165.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα στα οποία το σήμα της ψηφιακής δεν φτάνει.

Με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας» από τη Βουλή πλέον και οι κάτοικοι 3.587 οικισμών που μέχρι τώρα χαρακτηρίζονταν ως “λευκές” θα έχουν δωρεάν πρόσβαση (όπως και οι υπόλοιποι) στο τηλεοπτικό σήμα σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

Για να πάρουν το κουπόνι των 110 ευρώ οι κάτοικοι θα πιστοποιούν ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι μέσα από τους Δήμους και από τα ΚΕΠ και στη συνέχεια θα το χρησιμοποιούν για να συνδεθούν είτε με δορυφορική συνδρομητική πλατφόρμα είτε ελεύθερα ή και μέσω ιντερνετικών παρόχων τηλεόρασης (πχ Nova, Cosmote, πάροχοι διαδικτύου). Η ΕΡΤ ούτως ή άλλως είναι υποχρεωμένη να εγκαταστήσει αναμεταδότες παντού.

Το ωραίο είναι ότι, παρά τα 24 εκατομμύρια ευρώ που θα δαπανηθούν, ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι.
Και αυτό γιατί μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε απομείνει μόνο μια εταιρία ως πάροχος σήματος, αυτή που στο τέλος ανάλαβε να αναμεταδίδει το περιεχόμενο των καναλιών (με 18,3 εκατομμύρια για 15 χρόνια). Μετά από τόσο καιρό όμως φαίνεται πλέον ότι η τελευταία δεν λειτούργησε με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε κάποτε η ΕΡΤ (δηλαδή με τη λογική να φτάσει παντού το σήμα – δηλαδή το περιεχόμενο των σταθμών που αναμετέδιδε) και έτσι πάρα πολλές περιοχές της χώρας βρέθηκαν χωρίς κανάλια και χωρίς να ασχολείται κανείς για να λυθεί το θέμα.

Λύσεις βρέθηκαν στο… περίπου, μέσα από Δήμους και/ή Περιφέρειες αλλά με επιπλέον κόστος. Και φυσικά με τη νέα εξέλιξη πάλι δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας, πλην του γεγονότος ότι (έστω και με κρατικό χρήμα, πάλι) το σήμα θα φτάσει επιτέλους στις τηλεοράσεις περίπου 411.000 χιλιάδων ανθρώπων.