Κατηγορίες
Ευρωπ. Ένωση Ευρώπη

Θερινή και χειμερινή ώρα: μέχρι να αποφασίσουν οριστικά, έχουμε ακόμη ώρα…

Συνεχίζεται το μπέρδεμα με το εάν τελικά οι χώρες της ΕΕ θα καταργήσουν ή όχι το “πέρασμα” στη θερινή ώρα (κατά συνέπεια και την “επιστροφή” τους στη χειμερινή).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε γνωστή στους ευρωβουλευτές την πρότασή της, όμως ακόμη τίποτε δεν είναι ξεκάθαρο επειδή οι χώρες – μέλη της ΕΕ θα έχουν χρόνο μέχρι και τα τέλη του Απρίλη του 2019 για να αποφασίσουν αν τα ρολόγια των κατοίκων τους “θα πηγαίνουν” με τη μια ή με την άλλη… ώρα.

Το σχέδιο είναι απλό, αλλά δημιουργεί δυσκολίες:

τέλη Μαρτίου του 2019 θα γίνει η τελευταία αλλαγή ώρας (από χειμερινό σε θερινό). Από τη μέρα εκείνη και μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες τα κράτη θα πρέπει να αποφασίσουν και να ενημερώσουν αν θα διατηρήσουν τη θερινή ώρα ή αν θα επιστρέψουν για μια τελευταία φορά στη χειμερινή (στα τέλη Οκτωβρίου του 2019) και θα την κρατήσουν οριστικά. Μετά από αυτά ουδείς δεν θα “δικαιούνται” άλλη αλλαγή.

 

αλλαγή ώρας

Τη στιγμή αυτή τα πράγματα είναι κάπως… τακτοποιημένα:

Στο σύνολό τους οι χώρες της ΕΕ ανήκουν σε τρεις διαφορετικές ζώνες και τα γειτονικά κράτη (ή αυτά που χοντρικά είναι “ευθυγραμμισμένα” σε σχέση πάντα με τον μεσημβρινό που βρίσκονται, όπως η Ελλάδα και η Φινλανδία ή η Ρουμανία) έχουν μεταξύ τους την ίδια ώρα.
Τι θα γίνει όμως αν για παράδειγμα οι Γάλλοι επιλέξουν χειμερινή ώρα, οι Λουξεμβουργιανοί θερινή και οι Γερμανοί πάλι χειμερινή;;; Θα περνάς από τη μια ζώνη στην άλλη και μετά ξανά θα επιστρέφεις στην επόμενη μέσα σε ελάχιστο διάστημα;;;

Γιατί το Λουξεμβούργο είναι και τεράστιο το άτιμο: μιάμιση φορά η Ημαθία!

Πάντως οι απόψεις για το ποια ώρα είναι καλύτερη για τον άνθρωπο διίστανται: άλλοι λένε ότι είναι καλύτερα αν υπάρχει συνεχώς θερινή και άλλοι χειμερινή ώρα.