Κατηγορίες
υγεία

Στα 107 τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα – τι αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ για την Ημαθία

ΚΕΕΛΠΝΟΤα 107, μεταξύ αυτών 11 θανατηφόρα, έφτασαν τα κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου στην Ελλάδα σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση από τα 107 κρούσματα που είχαν διαγνωστεί μέχρι τις 22 Αυγούστου 2018 τα ογδόντα οκτώ παρουσίασαν εκδηλώσεις στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) ενώ τα δεκαεννέα είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Όσον αφορά τον αριθμό των δηλωθέντων ασθενών στην Ημαθία με εργαστηριακή διάγνωση λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με και χωρίς εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα μέχρι τις 22 Αυγούστου 2018, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ η εικόνα είναι η ακόλουθη:


Δήμος Αλεξάνδρειας
Αριθμός ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ: 6
Ασθενείς με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ ανά 100.000 πληθυσμού: 14,43
Αριθμός ασθενών χωρίς εκδηλώσεις από το ΚΝΣ: 3

Δήμος Βέροιας
Αριθμός ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ: 3
Ασθενείς με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ ανά 100.000 πληθυσμού: 4,50
Αριθμός ασθενών χωρίς εκδηλώσεις από το ΚΝΣ: 1

Δήμος Νάουσας
Αριθμός ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ: 1
Ασθενείς με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ ανά 100.000 πληθυσμού: 3,08
Αριθμός ασθενών χωρίς εκδηλώσεις από το ΚΝΣ: 0

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, (…) Κατά τη φετινή περίοδο 2018, έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστaτικών από τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου.

Επισημαίνεται δε ότι μέχρι τις 22 Αυγούστου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου. Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγρaφικές περιοχές.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι καθώς οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, είναι ανάγκη τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια (δείτε ΕΔΩ παλαιότερη ανάρτηση).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ ΤΗΣ 23/08/2018 ΕΔΩ