Κατηγορίες
διεθνή Ελλάδα

Κρατήστε τα “για αρχή” και θα τα πούμε πιο αναλυτικά αργότερα…

Κρατήστε τα παρακάτω 4-5 σημεία για αρχή και θα τα πούμε πιο αναλυτικά αργότερα.

1. Η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις καλά κρατεί και δεν πρόκειται να τελειώσει τόσο εύκολα όσο κάποιοι νομίζουν, βασιζόμενοι στις γνωστές θεωρίες περί “ομόδοξων τόξων”, περί “ξανθού γένους” που θα έρθει (και αυτό, μετά από τόσους άλλους…) να μας σώσει. Η κρίση αντί να οδεύει προς εκτόνωση πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση και το κακό είναι ότι τα νέα τα μαθαίνουμε από τους Ρώσους.

2. Οι Αμερικανοί είναι απολύτως ευθυγραμμισμένοι στο δόγμα τους για την Ευρώπη που ισχύει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα, το οποίο είναι το “κάτω η Γερμανία, έξω η Σοβιετική Ένωση, μέσα οι ΗΠΑ”. Η μόνη διαφοροποίηση είναι ότι στη θέση της ΕΣΣΔ τώρα είναι πλέον η Ρωσία του Πούτιν (που ουδεμία σχέση έχει με την ΕΣΣΔ).


3. Η Αμερικανο-τουρκικές σχέσεις είναι στο χειρότερο σημείο τους των τελευταίων δεκαετιών. Αφορμή είναι η κράτηση του Αμερικάνου πάστορα από τους Τούρκους, οι αιτίες όμως είναι πολύ βαθύτερες και φτάνουν μέχρι την κολλεγιά μεταξύ Τούρκων, Ρώσων και Ιρανών σε διάφορα γεωπολιτικά παιχνίδια.

4. Η κράτηση, χωρίς ακόμη να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, των 2 Ελλήνων στρατιωτικών. Μια κράτηση που συνεχίζεται από τις αρχές Μαρτίου – και την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε και να τη συνδυάζουμε και με το ρεσάλτο που έχουν κάνει οι εθνικιστές Τούρκοι στον κρατικό μηχανισμό της γείτονος χώρας (αφού για να κυβερνήσει ο Ερντογάν τους χρειάζεται και τους έχει κάνει εταίρους εδώ και κάτι μήνες).

5. Η ανάγκη να αφήσουμε εμείς, η Ελλάδα, τις ηλιθιότητες και την επιφανειακή θεώρηση των πραγμάτων. Ότι κάνουμε τώρα θα μας σημαδέψει για τις επόμενες δεκαετίες. Ότι επιλογές κάνουμε θα ακολουθούν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας! Πρέπει απαραίτητα να κινηθούμε με σωφροσύνη και να επιλέξουμε τις κινήσεις μας. Η διπλωματία κινείται με άλλους ρυθμούς και με τρόπο που δεν έχει σχέση με “επικοινωνιακά” τερτίπια (όπως δηλαδή έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί μας.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί (λαμβάνοντας υπόψη και τις ιστορίες που ξεκινάνε στα Βαλκάνια). Γιατί είμαστε μόνοι, ανάδελφοι και δεν έχουμε να περιμένουμε σωτηρία από κανέναν παρά μόνο από τους εαυτούς μας.

Βρισκόμαστε σε περίοδο κατά την οποία διαμορφώνεται μία νέα κατάσταση στα εδαφικά ζητήματα. Η θέση που θα λάβουμε έναντι σειράς ζητημάτων (πχ Κόσοβο ή Σκόπια) θα καθορίσει πολλά.