Κατηγορίες
Ελλάδα

Καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική – σε κάποια σημεία η φωτιά σταμάτησε στη θάλασσα!

Τραγωδία στην Αττική λόγω των πυρκαγιών που ξέσπασαν από το μεσημέρι της Δευτέρας (στα δυτικά) και από το απόγευμα της ίδιας ημέρας (στα ανατολικά).

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση γύρω στις 07:15 το πρωί, υπάρχουν τουλάχιστον 24 νεκροί και 156 τραυματίες (που έχουν μεταφερθεί σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας – εκ των οποίων οι 11 είναι σε κρίσιμη κατάσταση).

Οι φωτιές έχουν κάψει μεγάλες εκτάσεις δάσους ενώ εκατοντάδες σπίτια και οχήματα έχουν γίνει στάχτη.

Από νωρίς το πρωί έχουν ξαναβγεί και ρίχνουν συνεχώς νερό τα εναέρια μέσα που είχαν αποσυρθεί λόγω της νύχτας ενώ οι επίγειες δυνάμεις δεν σταμάτησαν καθόλου όλη τη νύχτα. Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν άνθρωποι που βγήκαν στις παραλίες για να σωθούν από τις φωτιές.


Η χώρα μας έχει ζητήσει συνδρομή από άλλες χώρες, ώστε να έλθουν όσο το δυνατόν περισσότερα εναέρια μέσα και πεζοπόρα τμήματα για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Ήδη η Κύπρος έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα.

Επίσης, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση, δυνάμεις της Πυροσβεστικής μετακινούνται από την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα στην Αττική.

Για αρκετές ώρες από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην παλαιά και στη νέα εθνική οδό στην περιοχή της Κινέτας στη δυτική Αττική ενώ στα ανατολικά (στις περιοχές της Ραφήνας και Νέας Μάκρης και στο Μάτι) η κατάσταση ήταν απίστευτη, λόγω και της ταχύτητας με την οποία η φωτιά κινήθηκε. Όπως αναφέρθηκε, οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους βρίσκονταν στις περιοχές της Ν. Μάκρης και της Ραφήνας. Υπάρχουν επίσης αρκετοί άνθρωποι που κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουν δηλωθεί στις Αρχές ως αγνοούμενοι και αναζητούνται.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας σκάφη του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού και ιδιωτικά συμμετείχαν σε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού εκατοντάδων πολιτών που βρήκαν καταφύγιο στις παραλίες ενώ το λιμενικό προχώρησε και στη διάσωση ανθρώπων που στην προσπάθειά τους να σωθούν από τις φωτιές ξανοίχτηκαν στη θάλασσα.

(φωτιές καίνε από χθες στην Κορινθία, στον Έβρο, στη Φθιώτιδα και στην Κρήτη – στην περιοχή των Χανίων)