Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα Κοινοβούλιο

Ερώτηση στη Βουλή για τις ζημίες στη ροδακινοπαραγωγή από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Το ζήτημα της αποζημίωσης πληγέντων παραγωγών οπωροφόρων δέντρων από θεομηνία στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας έφερε στην Βουλή ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών και Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Μιχάλης Τζελέπης, με την υπ’ αριθμόν Α.Π.:7334/376/4-7-2018 Ερώτηση-ΑΚΕ του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έφερε στην Βουλή το ζήτημα «της αποζημίωσης πληγέντων παραγωγών οπωροφόρων δένδρων από θεομηνία στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας».

Ειδικότερα, στην αρχή της Ερώτησής του ο κ. Τζελέπης αναφέρει ότι:

«Oι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις τελευταίες μέρες στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας, (έντονες βροχοπτώσεις, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες) έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές, κυρίως σαπίλα και καρπόπτωση, σε πλήθος καλλιεργειών όπως π.χ.: ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, δαμάσκηνα και βερίκοκα. Εν μέσω συγκομιδής, οι πληγέντες παραγωγοί απειλούνται με ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή, καθώς κινδυνεύουν να πάρουν έως και μηδενική παραγωγή από τις εκμεταλλεύσεις τους.

Στην δυσμενή αυτή κατάσταση λειτουργεί ιδιαίτερα ανασταλτικά επίσης για τους παραγωγούς και η αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς το εάν τελικά ο ΕΛΓΑ θα προβεί σε αναγγελία ζημιάς και εκτίμηση ή όχι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ πραγματοποίησαν επισκέψεις και έλαβαν γνώση για το ύψος των καταστροφών, εντούτοις ο Οργανισμός δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε επίσημη αναγγελία ζημιάς, με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία των παραγωγών, η οποία είναι καθ’ όλα δικαιολογημένη αν αναλογιστούμε ότι έζησαν τον ίδιο εφιάλτη και τον περασμένο Ιούλιο του 2017 και ακόμη περιμένουν να αποζημιωθούν».

Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής επισημαίνει ότι: «Τα γεγονότα της περσινής ολόιδιας καταστροφής στην περιοχή, ο εμπαιγμός του ΥΠΑΑΤ στο πρόσωπο των αγανακτισμένων παραγωγών, δυστυχώς μαρτυρούν ότι για ακόμη μία φορά ότι ο ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ προσπάθησαν με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο να αποποιηθούν των ευθυνών τους.

Συγκεκριμένα, πέρσι, στις 14 έως 17 Ιουλίου 2017, πλήγηκαν οι ίδιες καλλιέργειες από έντονες βροχοπτώσεις. Τότε, ο ΕΛΓΑ δεν είχε προχωρήσει σε αναγγελία ζημιάς υποστηρίζοντας ότι τα ζημιογόνα αίτια δεν εμπίπτουν στον Κανονισμό του.

Τον Αύγουστο, υπό την πίεση αλλά και τις έντονες διαμαρτυρίες των παραγωγών και των φορέων, όπως επίσης και με παράλληλες δικές μου Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις (με την υπ. αριθ. 7529/24-7-2017 Ερώτηση μου), ο κ. Υπουργός ανέθεσε σε μια εγκυρότατη επιστημονική ομάδα να εξετάσει τα αίτια των ζημιών και να γνωματεύσει αναλόγως. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή είχε απερίφραστα γνωματεύσει ότι η θεομηνία ήταν το αποκλειστικό αίτιο της καταστροφής όπως επίσης ότι οι πληγέντες καλύπτονται πλήρως από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, που προβλέπει κάλυψη ζημιών από βροχοπτώσεις από Μάιο μέχρι Νοέμβριο. Ωστόσο, η αναγγελία ζημιάς δεν έγινε ποτέ και το περίφημο πόρισμα δεν δόθηκε ποτέ μέχρι πρότινος στην δημοσιότητα».

Ακόμα, ο κ. Τζελέπης συμπληρώνει ότι:

«Ο εμπαιγμός όμως του ΥΠΑΑΤ στις πλάτες των παραγωγών δεν σταμάτησε εδώ.

Τον Φεβρουάριο του 2018, οι αγρότες βγήκαν πλέον στους δρόμους, το θέμα πήρε διαστάσεις και με εντολή του Υπουργού, κλήθηκαν 12.500 παραγωγοί της γύρω περιοχής, να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιάς πληρώνοντας μάλιστα από 2 ευρώ/ ανά στρέμμα, σε μια υπό σύσταση, μέχρι και σήμερα, Διεπαγγελματική Οργάνωση, υποκαθιστώντας στην ουσία ατύπως και με την παρότρυνση της Πολιτείας, τον καθ’ ύλην αρμόδιο Οργανισμό, τον ΕΛΓΑ και αμφισβητείται παράλληλα κατά πόσο είναι σύννομο η υπό σύσταση Διεπαγγελματική Οργάνωση να είναι αρμόδια για τη συλλογή δηλώσεων ζημιάς, όπως και για τη συλλογή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των παραγωγών.

Σήμερα, εν έτη 2018, οι παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι για τις αποζημιώσεις του 2017. Παράλληλα, η επιπρόσθετη, φετινή καταστροφή σε συνδυασμό και με την φορολογική και εισφοροληστρική επιδρομή που τους έχει επιβληθεί, καθιστά πια το μέλλον τους αβέβαιο και την οικονομική και παραγωγική τους επιβίωση ιδιαίτερα αμφίβολη. Η μη αποζημίωση τους από την Πολιτεία θα σημάνει για πολλούς από αυτούς και το τέλος της παραγωγικής τους δραστηριότητας με τα ανάλογα δυσμενή αποτελέσματα στους επιμέρους τομείς της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής σε δύο από τους σημαντικότερους γεωργοκτηνοτροφικούς Νομούς της χώρας: της Ημαθίας και Πέλλας».

Για όλους τους παραπάνω προαναφερόμενους λόγους, ο Βουλευτής ζητάει από τον Υπουργό να τον ενημερώσει εάν προτίθεται να προβεί σ’ όλες τις απαραίτητες, απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ σε άμεση αναγγελία ζημιάς και εκτίμηση για τους πληγέντες φρουτοπαραγωγούς από έντονες βροχοπτώσεις των Νομών Ημαθίας και Πέλλας καθώς, εν μέσω κρίσης, απειλούνται με πλήρη οικονομική καταστροφή, λόγω ιδιαίτερα μειωμένης παραγωγής τους.

Επίσης, ο κ. Τζελέπης αιτείται να ενημερωθεί για ποιους λόγους δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα οι πληγέντες παραγωγοί από την περσινή καταστροφή και πότε σκοπεύει ο ΥΠΑΑΤ να προβεί στην αποζημίωσή τους και από ποιο ταμείο.

Ακόμα, ο Βουλευτής ρωτάει για το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που ανέλαβε να εξετάσει τα αίτια της περσινής θεομηνίας στις ίδιες περιοχές και τους λόγους για τους οποίους δεν έχει κοινοποιηθεί δημοσίως, ενώ παράλληλα ο κ. Τζελέπης αιτείται να κατατεθεί το σχετικό πόρισμα στην Βουλή.

Τέλος, ο Βουλευτής ζητάει να του γνωστοποιηθούν οι λόγοι, για τους οποίους αντικατέστησε ο ΥΠΑΑΤ τον ΕΛΓΑ από μία υπό σύσταση Διεπαγγελματική Οργάνωση, οδηγώντας τους πληγέντες φρουτοπαραγωγούς στην υποβολή δηλώσεων ζημιάς επί πληρωμή και υποκαθιστώντας ουσιαστικά τον καθ’ ύλην και εξουσία αρμόδιο Οργανισμό, δηλαδή, τον ΕΛΓΑ.