Κατηγορίες
δημοτικές εκλογές εκλογές

Δημοτικές εκλογές στις 19 και 26 Μαΐου του 2019;;

Δήμος Αλεξάνδρειας δημοτικές εκλογές δημαρχείοΚαθόλου περίεργο, αν η τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γίνει αποδεκτή και ψηφιστεί, να δούμε εθνικές, δημοτικές και ευρωεκλογές μαζί τον Μάιο του 2019.

Δημοτικές εκλογές σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα;;

Όλα είναι πιθανά, αφού η λεγόμενη “αποσύνδεση” των δημοτικών εκλογών από τις ευρωεκλογές ίσως και να μη γίνει άμεσα.
Αρχικά να πούμε ότι οι ευρωεκλογές είναι προγραμματισμένο (με απόφαση της ΕΕ του προηγούμενου Απριλίου) να γίνουν το διάστημα από 23 έως 29 Μαΐου 2019. Στην Ελλάδα οι ευρωεκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε τροπολογία που υπογράφουν και κατέθεσαν αργά το βράδυ της Τρίτης 10 Ιουλίου 2018, δεκαέξι βουλευτές του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου – μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Αντωνίου – προτείνουν ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών να διεξαχθεί μια εβδομάδα νωρίτερα από τις ευρωεκλογές (δηλαδή στις 19 Μαΐου) και ο δεύτερος γύρος σε όσους δήμους και περιφέρειες δεν καταφέρουν να αναδείξουν τους δημάρχους και περιφερειάρχες τους ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές (δηλαδή στις 26 Μαΐου).

Επίσης προτείνουν η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου του 2023.

Μεγάλο ρόλο θα παίξει επίσης στους υπολογισμούς των υποψηφίων μνηστήρων της δημαρχιακής καρέκλας το εάν μπει και κάποιο πλαφόν για είσοδο συνδυασμού στα δημοτικά συμβούλια, που μπορεί να είναι το 3%, μπορεί όμως να μην υπάρξει και καθόλου. Πολλοί το θέλουν, αλλά…

Αν τελικά η τροπολογία των 16 γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Εσωτερικών και ενσωματωθεί στο νόμο που συζητείται (“Κλεισθένης”), τότε οι υποψήφιοι και οι φερόμενοι ως υποψήφιοι δήμαρχοι θα πρέπει να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς τους και να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους.

Πάντως μια τέτοια εξέλιξη που ίσως να φέρει την όλη διαδικασία πέντε μήνες πιο νωρίς, θα φέρει επίσης ανατροπές και σε τοπικό επίπεδο, αφού όλοι έχουν “επενδύσει” σε έναρξη προεκλογικών δραστηριοτήτων για μετά το καλοκαίρι…