Κατηγορίες
Κοινοβούλιο Οικονομία

Προς ψήφιση ένα ακόμη “πολυνομοσχέδιο” (που θα ισχύσει για 4 χρόνια μετά κι απ’ την υποτιθέμενη έξοδο από τα Μνημόνια)

Το πολυνομοσχέδιο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα λεγόμενα “προαπαιτούμενα” με τα οποία θα κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση ενός ακόμη προγράμματος (από αυτά που… μας σώζουν) κατατέθηκε την Παρασκευή στο Κοινοβούλιο.

Στόχος είναι το πολυνομοσχέδιο αυτό να έχει ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους μέχρι τις 14 Ιουνίου, ώστε να παρουσιαστεί, όταν συγκληθεί το Eurogroup στις 21 του ίδιου μήνα, για να έχει η χώρα μια καλύτερη αντιμετώπιση από τους “δανειστές” στο θέμα της αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος.

Οι προβλέψεις – στόχοι έχουν βάθος τετραετίας: στόχος για τα υπερπλεονάσματα που φτάνει στα 11 δις ευρώ ή 5,19% του ΑΕΠ, φοροελαφρύνσεις μέχρι 3,6 δις ευρώ, μέτρα ύψους 5,11 δις (που θα έρθουν από περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου) αλλά και προσλήψεις στο δημόσιο περισσοτέρων από όσους φεύγουν (αφού υπολογίζεται ότι θα μπουν 32.759 ενώ θα φύγουν 31.901 – η σημερινή αναλογία για 1/4 γίνεται 1/1 από το 2020 αλλά πάλι δεν τηρείται γιατί θα μπουν 800 και βάλε περισσότεροι από όσους θα φύγουν!).

Και το κερασάκι στην τούρτα τα 25 δις ευρώ δημόσιας περιουσίας που θα δώσουμε και που παίζουν το ρόλο εγγυήσεων (μέχρι το 2060 δεν θα ΄χει μείνει ούτε κολυμπηθρόξυλο από την κρατική περιουσία).

Χοντρικά, δυο σημειώσεις που είναι βασικές για το νέο “πολυνομοσχέδιο”:

α) πως θα βγούμε από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, όταν τα μέτρα θα έχουν ισχύ τουλάχιστον μέχρι το 2022;;; Άρα μια χαρά μέσα στα Μνημόνια και στις επιτηρήσεις θα είμαστε.
Ας το εμπεδώσουμε κάποια στιγμή, όποιος κι αν αναλάβει μέχρι το 2060 (ΤΟ ΝΩΡΙΤΕΡΟ) θα κυβερνάει μια χώρα υπό επιτήρηση! Εμείς θα βλέπουμε τα ραδίκια ανάποδα, τα παιδιά μας θα είναι λίγο πιο πάνω ή λίγο πιο κάτω από τα 60 και η χώρα θα είναι ακόμη χρεωμένη μέχρι το λαιμό και υπό επιτήρηση! Αντιληπτό;;;

β) η χασούρα για τους φορολογούμενους είναι δεδομένη εκ προοιμίου. Ακόμη κι ΑΝ όλα “πάνε καλά” για τις προβλεπόμενες εισπράξεις του Κράτους από κάθε πηγή και με κάθε μέσο (όπως με υπερφορολόγηση, με κόψιμο αφορολογήτου σε δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους με μικρά εισοδήματα, με κόψιμο συντάξεων), τα λεγόμενα αντίμετρα πάλι δεν μπορούν να καλύψουν με τίποτε τη χασούρα των φορολογουμένων: 5,118 δις τα μέτρα – 4,059 τα αντίμετρα.

Τα οποία αντίμετρα αναμένεται να έλθουν πάλι με τη μορφή βοηθημάτων, ενισχύσεων, επιδομάτων κλπ.
Αλλά όπως μαθαίνουν στα πανεπιστήμια οι πρωτοετείς, πραγματική ανάπτυξη με βοηθήματα και επιδόματα (που θα τα λαμβάνουν όλο και λιγότεροι από τους φτωχοποιημένους) δεν έρχεται ποτέ…